Les pel·lícules inèdites de l'extermini nazi

El Memorial de la Shoah de París prepara la commemoració de la II Guerra Mundial amb una mostra d'imatges enregistrades pels soviètics

Imatges soviètiques exposades al Memorial de la Shoah -  Memorial de la Shoah
Imatges soviètiques exposades al Memorial de la Shoah - Memorial de la Shoah
26 de gener del 2015
Autor
Oriol Gracià
Ara que s'acosta el 70è aniversari de la Segona Guerra Mundial i l'alliberament dels camps de concentració nazis per part dels aliats, el Memorial de la Shoah de París dedica una exposició a les imatges —la major part inèdites— enregistrades per operadors de càmera soviètics en el front i la rereguarda del conflicte.

Entre 1941 i 1945 es van filmar hores i hores de pel·lícula per poder documentar la barbàrie nazi i mostrar a l'opinió pública internacional l'abast de les massacres. Però, com van ser filmades? Qui les va muntar i on es van projectar? Què en podem aprendre i quina mirada ofereixen sobre l'extermini jueu per part de Hitler? Els films que es presenten a la mostra recullen imatges de l'obertura de fosses i les restes d'execucions massives en el front de l'est. A més, s'hi pot veure l'alliberament dels camps d'extermini i concentració de Klooga, Maidanek i Auschwitz, entre d'altres. La mostra es podrà veure fins al 27 de setembre de 2015 en el Memorial de la Shoah de París.