Els ‘papers de Salamanca' podrien tornar en les pròximes setmanes

El debat sobre el retorn de la darrera tramesa dels documents requisats per les tropes franquistes està aparentment tancat

La façana del Centro de Documentación Histórica de Salamanca
La façana del Centro de Documentación Histórica de Salamanca
24 de febrer del 2014
Autor
Carla Galisteo
El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, ha anunciat que l'enviament dels documents requisats per les tropes franquistes que encara es troben a l'Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca es podria dur a terme durant les pròximes setmanes. Segons el conseller, l'acord amb el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports per al retorn de la darrera tramesa d'arxius està "aparentment tancat".

Els ‘papers de Salamanca' que queden pendents d'enviar i que suposadament tornaran a Catalunya equivalen a unes tres-centes caixes que inclouen documents requisats al Govern de Catalunya, a entitats i a particulars. No s'han inclòs, però, els que reclamen diversos ajuntaments catalans, entre els quals es troben els de Barcelona, Tarragona, Igualada, Reus i Sant Cugat. El motiu és que la iniciativa ha de ser de les mateixes institucions afectades, però Mascarell ha assegurat que quan aquestes es disposin a tramitar les devolucions podran comptar amb el suport de la Generalitat.

De complir-se aquest acord, es posaria fi a un llarg i polèmic procés que ha enfrontat el govern central i el català durant gairebé dues dècades. En els darrers anys han estat múltiples els terminis de retorn incomplerts per part del govern espanyol, per això l'estiu passat la Comissió de la Dignitat, creada per protestar per aquests retards, va denunciar davant la Unesco la obligació de complir definitivament amb l'enviament de tota la documentació als seus legítims propietaris.