Campanya per trobar els propietaris dels ‘papers de Salamanca'

El 90% dels documents ja estan en mans de les famílies que n'eren propietàries, però encara queden més de dos-cents casos en els quals no s'ha pogut localitzar els hereus

'Papers de Salamanca' -  CAT ANC Arxiu de Gestió (A. Pascual)
'Papers de Salamanca' - CAT ANC Arxiu de Gestió (A. Pascual)
16 de juliol del 2015
Autor
Redacció
Des de començaments d'aquest any, el Departament de Cultura de la Generalitat —a través de l'Arxiu Nacional de Catalunya— treballa en la localització i identificació dels descendents dels propietaris dels ‘papers de Salamanca' per poder fer efectiva la restitució documental. I és que si bé el 90% dels documents ja estan en mans de les famílies que n'eren propietàries, encara queden més de dos-cents casos en els quals no s'ha pogut localitzar els hereus. Per això s'ha decidit impulsar una campanya de difusió dels noms dels propietaris dels documents amb la publicació d'una llista i la difusió a través de les xarxes socials, amb l'etiqueta #hereuspaperssalamanca.

De fet, els darrers mesos, aquesta mancança ha servit d'argument al Ministeri de Cultura de l'Estat espanyol i als particulars contraris al retorn dels ‘papers de Salamanca' per demanar la paralització del procés de restitució. Uns i altres asseguren que si la Generalitat no aconsegueix trobar els legítims propietaris, els documents hauran de tornar al Centre Documental de la Memòria Històrica, l'antic Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca. Tothom qui cregui que pot ser hereu legítim de la documentació o que pugui ajudar en la seva localització, es pot posar en contacte per telèfon o via e-mail amb l'Arxiu Nacional de Catalunya.