La Generalitat retorna part dels últims ‘papers de Salamanca' a 50 propietaris

Entre la documentació restituïda hi ha papers confiscats a Joan Casanovas, Frederica Montseny o Lluís Nicolau d'Olwer durant la Guerra Civil

'Papers de Salamanca' -  CAT ANC Arxiu de Gestió (A. Pascual)
'Papers de Salamanca' - CAT ANC Arxiu de Gestió (A. Pascual)
5 de juliol del 2016
Autor
Redacció
La Generalitat ha entregat aquest dilluns una part de la documentació confiscada durant la Guerra Civil a mig centenar de propietaris. Amb l'acte s'ha restituït el 95,6% del total d'arxius i documents rebuts per la Generalitat fins al moment. El conseller de Cultura, Santi Vila, s'ha compromès a retornar-ne "el 100%" i ha destacat que "amb totes les dificultats que hi ha per completar el retorn dels ‘papers de Salamanca' es constata com és de trist veure com contínuament s'ha de posar en dubte la qualitat democràtica de l'Estat espanyol".

Els fons lliurats als seus titulars van ser rebuts per la Generalitat de Catalunya de mans del Ministeri de Cultura entre 2008 i 2014. El lliurament d'aquesta setmana, el quart acte públic de restitució que organitza l'Arxiu Nacional de Catalunya, inclou confiscacions dutes a terme durant la Guerra Civil a Catalunya a 35 persones, una família, una empresa, sis associacions culturals i esportives, tres entitats religioses, deu associacions polítiques de rereguarda, 12 centres republicans i partits polítics i nou sindicats d'oficis i entitats afins.

Entre els receptors hi ha els descendents d'alguns polítics rellevants a la Catalunya del primer terç del segle XX, com el president del Parlament Joan Casanovas i Maristany (1890-1942), advocat i militant d'Estat Català; Frederica Montseny i Mañé (1905-1994), ministra de Sanitat i escriptora anarquista, o Lluís Nicolau d'Olwer (1888- 1961), escriptor, fundador d'Acció Catalana i ministre d'Economia del govern espanyol.