75 anys sense els 'papers de Salamanca'

La Comissió de la Dignitat organitza un acte reivindicatiu el 5 de juliol a Montjuïc

La façana del Centro de Documentación Histórica de Salamanca
La façana del Centro de Documentación Histórica de Salamanca
4 de juliol del 2014
Autor
Redacció
Aquest dissabte 5 de juliol farà 75 anys que un tren s'enduia cap a Salamanca els últims documents requisats a Catalunya per la dictadura. En aquesta data assenyalada, la Comissió de la Dignitat convoca un acte reivindicatiu a les 12 h al monument a Frederic Mistral, situat al Parc de Montjuïc, al peu del Museu Nacional d'Art de Catalunya.

El motiu és que, tres quarts de segle més tard, el Ministeri de Cultura manté bloquejats els documents pendents, el retorn dels quals ja s'havia acordat en la Comissió Mixta Generalitat-Ministeri de Cultura, amb l'excusa d'una sentència del Tribunal Constitucional que dictamina que en cas de no poder-ne determinar els propietaris, els papers han de seguir a l'arxiu estatal. A més, el Ministeri que dirigeix José Ignacio Wert exigirà la devolució dels documents sense propietari ja retornats a la Generalitat.

La manifestació, amb el lema ‘75 anys sense papers', reivindicarà la tornada dels papers i, de passada, la defensa de la llengua i la cultura catalanes. En el mateix acte es descobriran les inscripcions del monument a Frederic Mistral que van ser esborrades pels franquistes com a part de la repressió contra la llengua i la cultura catalanes. Intervindran a la manifestació representants de la Comissió de la Dignitat, de la Plataforma per la Llengua, del Pen Club Català i del Memorial Democràtic. A més, la coral Poble que Canta interpretarà diversos cants i també hi col•laborarà l'actor Carles Sales.