Els víkings enterraven els morts amb jocs de taula

Un expert creu que així se simbolitzava l'habilitat del difunt en el joc i en la guerra, i a més li permetia entretenir-se al més enllà

Un joc de hnefatafl
Un joc de hnefatafl
4 d'agost del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Terroritzaven poblacions costaneres i monestirs, van assetjar París després de remuntar el Sena i fins i tot se'ls va veure a la Mediterrània. Ara bé, sembla que els víkings tenien altres aficions menys destructives: els jocs de taula.

No només això, sinó que els consideraven tan importants que se'ls emportaven a la tomba. Els arqueòlegs han descobert, entre altres, dos enterraments nòrdics a les illes Òrcades, al nord d'Escòcia, que contenen peces de joc i daus.

Mark Hall, del Perth Museum and Art Gallery, ha publicat un estudi a ‘European Journal of Archaeology' sobre enterraments víkings que contenen jocs de taula a tot el nord d'Europa. En total, afirma que se n'han trobat 36.

Entre aquests, l'expert destaca els dos de les Òrcades, que van romandre sota domini noruec fins al segle XV, quan van passar a mans de la corona escocesa. L'investigador creu que els accessoris lúdics van ser col·locats al costat dels cossos "per commemorar la seva habilitat com a jugadors en vida i per proporcionar-los entreteniment en el més enllà".

Una garantia contra el retorn dels morts
Un dels enterraments, que data del segle IX dC, conté el cos d'un home, 25 peces de joc d'os i un dau. L'altre conté un home adult, un nen i una dona d'edat avançada, col·locats a un vaixell amb 22 peces de joc d'os de balena. Hall creu que "l'equipament dels morts en l'enterrament servia com un acte de record i com una assegurança que no els faltaria res, garantint així que continuarien el seu camí i que no es veurien atrets de nou al món dels vius".

El joc també podia servir, explica, com a preparació per al repte que el difunt hauria d'afrontar. Si durant la vida l'èxit en el joc "confirmava i engrandia l'estatus d'un gran guerrer", en la mort la inclusió d'un joc de taula "el preparava per al repte que havia de venir".

Les peces haurien servit per jugar a diversos jocs, entre ells un anomenat ‘hnefatafl', que era similar als escacs.