Un esquelet confirma la veracitat de fets narrats en una saga víking

El cos va ser llançat al pou d'un castell noruec fa 800 anys, fet que apareix esmentat en una crònica

Dos esquiadors birkebeiner
Dos esquiadors birkebeiner
17 de juny del 2016
Autor
Daniel F. Galeote

Un equip d'arqueòlegs que treballen a Trondheim, a Noruega, ha descobert un esquelet humà que constitueix la primera prova tangible d'una història de fa 800 anys. L'aparició del cos, al fons del pou d'un castell abandonat, confirma que almenys un dels esdeveniments històrics narrats a la saga de Sverre, un dels reis de Noruega, va succeir realment, perquè s'hi esmenta la ubicació i el sorprenent contingut del pou.

La saga de Sverre és un dels pocs manuscrits històrics que descriuen esdeveniments de l'època víking noruega i el període medieval. Tot i que els acadèmics han posat en dubte la fiabilitat de la crònica com a document històric, les restes de l'individu semblen directament relacionades amb un acte de guerra de 1197 que s'hi narra.

Segons està escrit, aquell any el rei Sverre Sigurdsson i els seus birkebeiner (membres d'un partit rebel) van ser atacats i derrotats al seu bastió, el castell de Sverresborg, pels seus rivals, els anomenats ‘baglers'. Segons la saga, els baglers van cremar edificis i van destruir el subministrament d'aigua dolça del castell llançant un mort del bàndol del rei Sverre al pou, i tot seguit el van omplir de pedres.

Ara, sembla que la història ha quedat confirmada. El 2014 ja es va recuperar part de l'esquelet. La datació basada en el radiocarboni ha conclòs que l'individu va viure i morir al final del segle XII, al mateix temps que l'incident descrit a la saga. Els arqueòlegs de l'Institut Noruec d'Investigació del Patrimoni Cultural han tornat aquest any per dur a terme una excavació completa del pou amb l'objectiu d'eliminar les pedres que el tapen i, en última instància, recuperar tot l'esquelet.

L'excavació, que ha arribat fins a la primera pedra que va impactar al cos del birkebeiner, ha donat als arqueòlegs informació addicional sobre la naturalesa dels esdeveniments de 1197. Alhora, l'excavació ha permès descobrir els pals i el revestiment de fusta del pou.