La policia danesa investiga un incendi de fa 1.000 anys

Els arqueòlegs han demanat ajuda als agents arran de les sospites que el foc a un castell víking va ser provocat

Harald Blåtand a un mural de la catedral de Roskilde, a Dinamarca
Harald Blåtand a un mural de la catedral de Roskilde, a Dinamarca
4 de juliol del 2016
Autor
Daniel F. Galeote

Arqueòlegs danesos han descobert el que consideren "proves clares" que un incendi al castell víking de Vallø Borgring, construït fa 1.000 anys al sud-oest de Copenhaguen, va ser provocat. Per aquest motiu, han demanat a la policia l'assistència d'un investigador de seguretat contra incendis per ajudar-los a resoldre el misteri.

Segons els arqueòlegs, el foc es va originar a la porta est i a la porta nord de la fortalesa. Jens Ulriksen, que dirigeix l'excavació de la fortalesa, explica que "els pals exteriors de la porta oriental estan completament carbonitzats, i hi ha signes de cremades a l'interior".

Pel que fa als motius de l'incident, Ulriksen apunta que "la nostra teoria en aquest moment és que altres homes poderosos del país van atacar el castell i van calar foc a les portes". Els arqueòlegs esperen que l'investigador aporti gossos per ensumar els ossos que es conserven a la terra i desenterrar noves pistes per tancar el cas.

L'última fortalesa de Bluetooth?
El castell de Vallø Borgring hauria pertangut a Harald Blåtand, anomenat Bluetooth, rei de Dinamarca a finals del segle X. En aquest cas, possiblement es tractaria de l'última estructura encarregada per Blåtand abans de morir, perquè el castell sembla a mig construir. El monarca va morir assassinat durant una rebel•lió interna liderada pel seu mateix fill.

Els arqueòlegs van redescobrir el castell l'any 2014, 60 anys després de l'anterior troballa d'una fortalesa a Dinamarca. En aquell moment ja es van trobar elements que apuntaven a un incendi, però no ha estat fins ara que han demanat ajuda als agents.