Un estudi reinterpreta el significat de les runes víkings de la pedra de Rök

La nova teoria desmenteix que les inscripcions parlin de gestes heroiques, guerres i reis

Per Holmberg amb la pedra de Rök -  Universitat de Göteborg
Per Holmberg amb la pedra de Rök - Universitat de Göteborg
4 de maig del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
La pedra de Rök, erigida a finals del 800 a la província sueca d'Östergötland, és la pedra rúnica més coneguda del món. La seva inscripció semblava impossible d'entendre, malgrat ser aparentment fàcil de llegir. La interpretació més acceptada, ja centenària, ha entès el missatge de la roca com una sèrie de referències a gestes heroiques, reis i guerres, una visió que ha contribuït a refermar la manera com entenem l'època dels víkings. Ara, un nou estudi la substitueix per una interpretació molt més comuna: les runes semblen referir-se al mateix monument.

Segons Per Holmberg, professor associat d'idiomes escandinaus a la Universitat de Göteborg, "la inscripció de la pedra de Rök no és tan difícil d'entendre com es pensava". "Els enigmes de la part frontal de la pedra tenen a veure amb la llum del dia necessària per llegir les runes, i els de la part posterior tenen a veure probablement amb la talla de les runes i l'alfabet rúnic, anomenat ‘futhark'", conclou.

La teoria no és completament nova. Holmberg recorda que "ja fa deu anys, el lingüista Bo Ralph va proposar que l'esment de l'emperador got Teodoric [el Gran] es basa en un petit error de lectura i en un pensament il•lusori d'arrel nacionalista. El que ha faltat és una interpretació de tota la inscripció que no es vegi afectada per aquest tipus de fantasies". De fet, assegura que els investigadors han seguit un ordre de lectura de la roca erroni per tal que reflecteixi fets heroics, però que n'hi ha un altre de més lògic que elimina aquest significat.

Considerada la primera peça escrita de la literatura sueca, s'atribueix l'autoria de la pedra de Rök a un víking anomenat Varin. Fins ara, el significat que es donava a les inscripcions ha provocat que s'especuli sobre la relació entre Varin i els reis gots. Ara, en canvi, Holmberg planteja que, més enllà de la seva longitud, la pedra de Rök i el seu context són similars als d'altres pedres rúniques, i el missatge de Varin té poc a veure amb l'honor i la venjança.