L'estàtua trobada al Caire és de Psammètic I, no de Ramsès II

La peça pot ser la més gran estudiada fins al moment si es confirma la identitat del faraó

En un primer moment es va pensar que l'estàtua corresponia a Ramsès II -  Hamada Elrasam / VOA News / Wikimedia Commons
En un primer moment es va pensar que l'estàtua corresponia a Ramsès II - Hamada Elrasam / VOA News / Wikimedia Commons
24 de març del 2017
Autor
Laura Guarda
Les restes del cap i una part del tors de l'estàtua trobada fa uns quinze dies al Caire (Egipte) representen el faraó Psammètic I, que va governar Egipte entre el 664 i 610 aC. Si bé aquesta tesi encara s'ha de confirmar, l'estudi de la peça ha descartat que pertanyi a una estàtua de Ramsès II, com es va apuntar en un primer moment.

Segons el ministre d'Antiguitats del país, Jaled Al Anani , aquesta representació de més de vuit metres d'alçada podria ser la més gran trobada fins al moment, si es concreta que correspon a aquest faraó de la dinastia 26.

La confusió
El grup d'arqueòlegs va localitzar l'estàtua a prop del temple de Ramsès II, en l'actual barri de Matariya i antiga ciutat de culte al déu Ra, Heliòpolis. El fet va propiciar l'atribució de la representació a aquest faraó els primers dies. Tanmateix, la inscripció del nom ‘Nebaa' en el cos va apuntar la possibilitat que es tractés de Psammètic I: "Va ser l'únic faraó a qui es va atribuir aquest nom", segons el ministre d'Antiguitats Al Anani.

Les restes arqueològiques seran exposades en el Gran Museu Egipci, encara en construcció. Mentrestant, el Museu Egipci, situat al centre de la capital, acollirà la peça després que acabi l'estudi per a la restauració i la confirmació de la identitat del faraó.