L'‘Homo erectus' caminava com nosaltres

Diverses petjades d'1,5 milions d'anys trobades a Kenya són "indistingibles" de les d'humans moderns

Peu humà al costat d'una petjada d''Homo erectus' -  Kevin Hatala
Peu humà al costat d'una petjada d''Homo erectus' - Kevin Hatala
15 de juliol del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Tot i que descobriments anteriors han suggerit que disposava d'unes cames llargues adequades per caminar o córrer sobre dos peus, la falta d'evidències fòssils ha obstaculitzat la investigació sobre la manera de caminar de l'‘Homo erectus'.

La troballa ha permès a un equip dirigit per Kevin Hatala, de l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva i de la Universitat George Washington, comparar vuit de les empremtes més ben conservades amb d'altres deixades pels habitants de la zona, que normalment caminen descalços. El resultat: són "estadísticament indistingibles", el que indica que la mecànica i l'anatomia del peu és similar. Les petjades fossilitzades mostren un arc, un taló arrodonit i un dit gros alineat en paral·lel a la resta de dits.

D'acord amb estimacions de massa corporal, els investigadors també han determinat que les empremtes van ser deixades per diversos mascles adults. Sostenen que aquest fet apunta a un cert nivell de cooperació entre homes, potser fins i tot a comportaments socials similars als humans, com ara la divisió sexual en la recerca d'aliments.

La troballa de 22 empremtes a la zona es va publicar per primera vegada el2009 a la revista ‘Science'. Llavors, ja es va suggerir que els ‘Homo erectus' posseïen una locomoció bípeda "essencialment moderna". El nou estudi, publicat aquesta setmana a la revista ‘Scientific Reports', inclou gairebé un centenar de petjades.