Troben una petjada de rèptil de 230 milions d'anys a Olesa

És la resta d'aquesta època més ben preservada de les trobades fins ara a la península Ibèrica

Petjada de rèptil de 230 milions d'anys trobada a Olesa de Montserrat
Petjada de rèptil de 230 milions d'anys trobada a Olesa de Montserrat
3 de maig del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Un excursionista que passejava pels voltants d'Olesa de Montserrat ha trobat una icnita –motlle de petjada de peu– fossilitzada d'un rèptil que va viure fa 230 milions d'anys, durant el període triàsic mitjà. La petjada presenta un estat excepcional, ja que conserva impressions del detall de les urpes i, fins i tot, de la pell. De fet, és la resta d'aquesta època que es preserva millor de les trobades fins ara a la península Ibèrica.

Segons Eudald Mujal, paleontòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona, col·laborador de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i expert en paleontologia del triàsic, la petjada pertany a la icnoespècie ‘Isochirotherium', que correspon a rèptils antecessors dels dinosaures i crocodílids.

La troballa va tenir lloc a principis d'abril. El passat dia 22, l'Ajuntament d'Olesa va lliurar oficialment el motlle al Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura, que ara l'ha dipositat perquè pugui ser estudiat i conservat.

Fa pocs anys, a 2.800 metres de distància, van ser trobades altres icnites en el mateix nivell geològic. També en aquest nivell se n'han localitzat recentment unes altres a Castellar del Vallès. Aquests tres són els únics indrets on s'han trobat restes de rèptils d'aquesta edat a la península Ibèrica.