La dinastia ming arriba a Barcelona

El CaixaForum acull l'exposició ‘Ming. L'imperi daurat', que es podrà veure fins al 2 d'octubre de 2016

L'emperador Wanli, de la dinastia ming, al carruatge reial
L'emperador Wanli, de la dinastia ming, al carruatge reial
16 de juny del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
La mostra ‘Ming. L'imperi daurat' s'ha inaugurat aquesta setmana al CaixaForum de Barcelona després de passar pels Països Baixos, Alemanya i el Regne Unit. L'exposició, que es pot visitar fins al 2 d'octubre de 2016, reuneix 126 objectes que poques vegades han abandonat la Xina anteriorment.

La dinastia ming va regnar al llarg de 276 anys. Entre els segles XIV i XVII, 16 emperadors de la família Zhu van governar un territori que va passar de 65 a gairebé 175 milions d'habitants. Durant aquesta era, la Xina, a més d'acumular grans riqueses i fer-se coneguda a Europa com a proveïdora de productes de luxe, va desenvolupar un govern central fort que va propiciar el progrés social i la creativitat. Els ming valoraven el talent per a la cal·ligrafia, la poesia i la pintura, i també la capacitat d'apreciar les seves qualitats.

Més d'un centenar d'objectes únics
Organitzada en quatre àmbits, la mostra inclou 126 objectes, entre els quals hi ha ceràmiques, pintures i dibuixos, joies, tèxtils i esmaltats que arriben aquí per primera vegada. Les obres en exposició procedeixen de les col·leccions del Museu de Nanquín, el primer gran museu nacional de la Xina, on es guarden més de 400.000 peces que daten des del paleolític fins a l'època contemporània. La mostra ja ha passat per Rotterdam i Edimburg i, després de Barcelona, es podrà veure a Palma i a Saragossa.

L'exposició coincideix amb la troballa recent de ruïnes de començaments de la dinastia ming a la part oest de la Ciutat Prohibida. Les restes corresponen a la base d'un mur, construït sobre una plataforma de fusta, i els fonaments d'un o diversos edificis de palau. En el futur s'instal·larà un terra de vidre per poder contemplar els vestigis. És la primera vegada que es descobreixen fonaments d'aquesta època al cèlebre palau imperial xinès.