La mítica gran inundació xinesa va ser real

Els geòlegs relacionen un diluvi que va tenir lloc fa 4.000 anys amb l'origen de la civilització xinesa

'El riu Groc trenca el seu curs', de Ma Yuan (1160-1225)
'El riu Groc trenca el seu curs', de Ma Yuan (1160-1225)
9 d'agost del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Un grup de geòlegs han trobat evidències d'un desastre natural que podria estar vinculat amb la llegendària fundació de la civilització xinesa. La tradició explica que l'heroi Yu va dragar el riu Groc després d'una gran inundació, i així va rebre el mandat diví d'establir la primera dinastia xinesa i convertir-se en emperador.

L'equip, liderat per científics xinesos, ha publicat a ‘Science' com uns sediments han permès reconstruir una història que va tenir lloc fa 4.000 anys. Producte d'una esllavissada, les roques van caure sobre la vall del riu Groc i van crear una enorme presa de terra d'uns 200 metres d'altura, bloquejant el riu durant mesos. Quan la presa es va trencar, una inundació va assolar els camps que l'aigua va trobar al seu pas.

La inundació hauria estat realment desastrosa, una de les pitjors arreu del món en els últims 10.000 anys, rere la fi de l'última edat de gel, quan el desglaç va fer pujar el nivell del mar.

Un terratrèmol, el causant del desastre
Segons els investigadors, la causa del despreniment hauria estat un terratrèmol. Gràcies a la datació de diversos esquelets de nens que van morir quan casa seva es va ensorrar, aparentment a causa del sisme, els autors de l'estudi situen la inundació al voltant del 1920 aC: el fang va tapar les esquerdes del sòl provocades pel terratrèmol menys d'un any després que l'habitatge s'esfondrés.

Les dates resulten especialment rellevants perquè fan coincidir la crescuda del riu Groc, i possiblement el sorgiment de la civilització xinesa, amb el pas de l'edat de pedra a la de bronze. En definitiva, tot i que alguns historiadors dubten de l'existència de la dinastia Xia i consideren el diluvi una llegenda posterior inventada per legitimar el domini imperial, els autors de l'estudi assenyalen que les evidències descobertes almenys donen veracitat a la idea que la dinastia Xia podria haver existit.