Lorca va ser assassinat per 'homosexual i maçó'

Un document aporta nova informació sobre la implicació dels militars franquistes en la mort del poeta durant la Guerra Civil

El poeta Federico García Lorca va morir executat per les tropes franquistes l'any 1936
El poeta Federico García Lorca va morir executat per les tropes franquistes l'any 1936
28 d'abril del 2015
Autor
Oriol Gracià
L'escriptor i poeta republicà Federico García Lorca va ser afusellat a Granada al començament de la Guerra Civil —a l'agost del 1936— per les forces nacionals. Amb tot, els franquistes mai van reconèixer públicament la seva implicació en aquell assassinat. Ara, però, Eldiario.es ha tingut accés a un informe de la Prefectura Superior de la Policia de Granada del 9 de juliol del 1965 segons el qual es reconeix que Lorca va ser mort per ser "homosexual i maçó". El document també especifica que "era considerat socialista per la tendència de les seves manifestacions i pel vincle amb Fernando de los Róos —ideòleg socialista espanyol—, com també per les estretes relacions amb altres capitostos del mateix signe polític".

El text també relata la seva execució: "El detingut va ser recollit al Govern Civil [...] i conduït amb cotxe fins a Víznar (Granada) i, en els voltants del lloc conegut com Fuente Grande, [...] va ser afusellat després de confessar i, segons es té entès, va ser enterrat en aquell mateix paratge [...], en un barranc situat a uns dos quilòmetres a la dreta de la Fuente Grande, en un lloc que es fa molt difícil de localitzar". El document no especifica el lloc exacte on va ser enterrat, ni tampoc què és el que va confessar abans de morir. Des del 2009, la Direcció General de Memòria Democràtica de la Junta d'Andalusia ha fet diversos sondatges a la zona per intentar descobrir les restes del poeta. De moment, cap de les prospeccions ha donat resultats.