Mor la dona del petó de Times Square

Greta Zimmer Friedman va protagonitzar la imatge que simbolitza la fi de la Segona Guerra Mundial

Fotografia de la mateixa escena feta pel fotoperiodista de la marina Victor Jorgensen
Fotografia de la mateixa escena feta pel fotoperiodista de la marina Victor Jorgensen
13 de setembre del 2016
Autor
Redacció
El 14 d'agost de 1945, l'anunci de la rendició del Japó i, per tant, de la fi de la Segona Guerra Mundial, va estendre's ràpidament pels carrers de Nova York. A Times Square, tothom celebrava la notícia. Només uns dies abans, el 6 i el 9 d'agost, havien tingut lloc els bombardejos atòmics sobre Hiroshima i Nagasaki.

Entre la multitud, el fotògraf Alfred Eisenstaedt va capturar amb la seva càmera un moment que passaria a la història: el petó entre una infermera, Greta Zimmer Friedman, i un mariner, George Mendonsa. El fotògraf va morir l'any 1995. Dijous passat, ho va fer Greta Zimmer, que tenia ja 92 anys, a un hospital de Richmond, a l'estat de Virgínia (EUA). Mendonsa, de 93, segueix viu.

Jueva d'origen austríac, Greta Zimmer va arribar als EUA amb 15 anys. Els seus pares van morir a un camp de concentració nazi durant l'Holocaust. Acabat el seu treball d'assistenta dental, es va llicenciar en arts, va tenir dos fills i cap al final de la seva vida es dedicava a restaurar llibres.

Un petó inesperat
Ni tan sols es coneixien. Quan va veure una infermera, segons recorda Mendonsa, la va besar "per pura alegria". Zimmer, que tenia 21 anys i era en realitat assistenta dental, no s'ho esperava. "De sobte, em va agafar un mariner – explicaria dècades més tard–. Va ser més un acte de celebració que no pas un petó; ell ja no havia de tornar al Pacífic, al front on havia combatut. Em va prendre en braços perquè em va veure vestida com una infermera i estava agraït a totes les infermeres. No va ser quelcom romàntic, sinó una forma de dir: "Gràcies a Déu, la guerra s'ha acabat'".

Els dos protagonistes es van separar de seguida sense saber ni tan sols el nom de l'altre. Zimmer, de fet, deia que no va saber de l'existència de la fotografia fins 20 anys més tard. No es van retrobar fins al 2012, després que una investigació determinés que, efectivament, Zimmer i Mendonsa eren la infermera i el mariner de la icònica imatge. I és que, atès que les cares apareixen parcialment tapades, la identificació va ser molt complicada: fins a onze homes i tres dones van afirmar que eren ells, en realitat, els protagonistes del petó de Times Square.