La salutació nazi d'Elon Musk en la investidura de Donald Trump

Durant la seva intervenció en l'acte d'investidura del president dels Estats Units, el propietari d'X va protagonitzar una nova polèmica en realitzar un gest molt similar a la salutació nazi

Adolf Hitler saludant les tropes alemanyes l'abril del 1932
Adolf Hitler saludant les tropes alemanyes l'abril del 1932
29 de gener del 2025
Autor
Carla Galisteo Valera
Guardar a favorits

Aquesta setmana, Elon Musk ha tornat a aixecar la polèmica durant la seva participació en l'acte d'investidura del president Donald Trump. El multimilionari tecnològic, que dirigirà el recentment creat departament d'eficiència governamental de Trump, va saludar els seus seguidors colpejant-se el pit amb la mà dreta i estirant el braç en diagonal cap amunt, amb el palmell cap avall. Un gest que va fer dues vegades i que ha encès les xarxes: es tracta de la salutació nazi?

Si bé el gest s'assembla molt a la salutació utilitzada en l'Alemanya nazi i la Itàlia feixista, són diverses les interpretacions que s'han fet d'aquesta acció. Alguns hi veuen una clara apologia feixista, d'altres l'atribueixen a la "salutació romana" i, finalment, hi ha qui la cosidera una simple expressió d'alegria espontània i desafortunada. Les declaracions del propietari d'X, dies després, en un míting del partit d'extrema dreta alemany Alternativa per a Alemanya (AfD), en què va instar a deixar enrere la culpa heretada pel passat nazi, ha donat bons arguments a aquells que es decanten per la primera de les opinions.

Però, quin és l'origen d'aquest gest? Una de les principals teories el situa en l'antiga Roma, si bé el cert és que no existeixen proves que demostrin que aquesta salutació s'utilitzés durant aquell període. De fet, van ser el teatre i el cinema mut de finals del segle XIX i principis del XX els que van popularitzar aquest gest exagerat en les produccions ambientades en l'antiguitat, tenint en compte que no tenien so. Després, els feixistes italians l'adoptarien sota el nom de Il saluto Romano,comparant els seus soldats amb legionaris romans, fins al punt que el règim de Benito Mussolini el va imposar per reial decret el 1925. El Partit Nazi d'Adolf Hitler el va adoptar el 1926 i el va anomenar salutació alemanya

Curiosament, als Estats Units també va existir una salutació similar. Abans que l'actual jurament a la bandera nord-americana s'acompanyés únicament de la posició de la mà al cor, s'acompanyava de l'anomenada salutació Bellamy. Ideada per Francis Bellamy, redactor del jurament, el 1892, consistia a estendre el braç dret per saludar les estrelles i les franges de la bandera amb la mà esquerra sobre el cor. El 1942, en plena Segona Guerra Mundial, el Congrés dels Estats Units la va suprimir perquè s'assemblava massa a la salutació nazi.

Després de la Segona Guerra Mundial, el gest no va desaparèixer. Malgrat que està prohibit en diversos països, continua sent un dels símbols més recognoscibles de la ideologia nazi i és utilitzat àmpliament pels grups d'extrema dreta. I protagonitzen polèmiques com la més recent d'Elon Musk, que arriba, justament, quan s'inicien les commemoracions del 80è aniversari de l'alliberament dels camps nazis.