Sandra Sotelo: "L'art crea noves realitats i fa de pont entre present i futur"

Conversem amb una de les ponents del festival Fixing the Future 2022, Sandra Sotelo, ballarina i assessora en justícia de gènere i resiliència climàtica a Oxfam Intermón

Sandra Sotelo - festival Fixing the Future
Sandra Sotelo - festival Fixing the Future
20 de juny del 2022
Autor
Claire Rosslyn Wilson

"La dansa permet aproximar-te al món d'una manera més sensorial i vivencial". Aquestes paraules de Sandra Sotelo van com anell al dit per presentar aquesta ballarina, música, assessora en justícia de gènere, economista i un llarg etcètera. És, en definitiva, una de les veus més potents en qüestió de desigualtats humanitàries.

Les seves reflexions sobre els abusos de poder, a través d'una mirada creativa, són l'eix central del treball de Sotelo. És una de les convidades al festival Fixing the Future, que se celebra els dies 16 i 17 de setembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Ens obrirà els ulls a les creixents desigualtats que està patint el món i reflexionarà de quina manera, si posem èmfasi en l'origen d'aquestes desigualtats, podrem arribar a un consens comú i a pactar solucions. Hem tingut l'oportunitat de conversar amb ella perquè ens faci un breu avançament de la seva xerrada.

A través de la dansa, Sotelo ha desenvolupat el taller Embodying ecofeminisms, un espai per prendre consciència de la manera com ens comuniquem corporalment, en què l'objectiu no és tant aprendre a ballar, sinó aprendre de la dansa. Un altre dels projectes que té entre mans és Converses valentes, un taller per conversar en espais artístics dissenyats per provocar "l'alquímia transdisciplinària", com ella ho anomena, on ciència, humanitats, cultura i política entren en sintonia. L'eix central del taller consisteix a reunir persones de diferents àmbits per discutir temes contemporanis i, d'aquesta manera, enfocar-los des de noves perspectives i generar noves preguntes.

Sotelo adverteix que no hi ha dreceres pel que fa a la necessitat d'un canvi immediat als problemes que ens envolten: "La justícia climàtica requereix cura per assegurar-nos que no estem creant solucions falses ni simbòliques". I acaba reflexionant sobre el potencial de la creativitat com un pont entre el present i els possibles futurs. "L'art permet la creació d'aquestes realitats imaginàries, simbòliques i noves", i és que, d'una manera creativa, podem imaginar un futur més esperançador.

Compra l'abonament amb un descompte especial
No et perdis la seva intervenció dins del marc del festival Fixing de Future, els dies 16 i 17 de setembre al CCCB. Com a lector o lectora de SÀPIENS, podràs gaudir d'un 30% de descompte en l'abonament complet. Introdueix el codi FIXSAPIENS quan compris les teves entrades a fixingthefuture.atlasofthefuture.org i gaudeix d'aquesta oferta exclusiva fins al 15 de juliol!

Aquesta entrevista forma part d'una col·laboració amb Oxfam Intermón i el projecte SPARK.