Festival Som Cultura 2019

Un mes d'experiències culturals a la Costa Brava i al Pirineu de Girona

Vista aèria de Girona

1. Què és?

Som Cultura és un festival d'experiències culturals que al llarg del mes de novembre donarà a conèixer el patrimoni monumental, artístic i tradicional de les comarques gironines a través 46 propostes, entres les quals hi ha rutes literàries, visites guiades o jocs de misteri. Aquest 2019, el certamen organitzat pel Club de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona celebra la quarta edició.

2. Rutes literàries

Una de les principals novetats d'aquesta edició són les rutes literàries, que volen donar a conèixer l’obra d'autors que van trobar la inspiració a les comarques gironines, com Josep Pla, Victor Català, Walter Benjamin o Ramon Muntaner. Durant la visita, actors com Marc Martínez, Ernest Villegas o Estel Solé faran una lectura dramatitzada dels textos dels escriptors protagonistes de cada visita. A més, les propostes serviran per donar a conèixer espais com els jardins de Cap Roig (Calella de Palafrugell) o el memorial Passatges de Portbou, dedicat al filòsof alemany Walter Benjamin.

Visita guiada sobre Ramon Muntaner al claustre de Peralada

3. Jocs de misteri

A través de de jocs de misteri o sessions d''escape room', Som Cultura proposa una nova manera de conèixer diferents racons del territori gironí. L'objectiu d'aquestes activitats, una altra de les novetats del 2019, és visitar fortaleses, museus o antigues fàbriques d'una manera més entretinguda.

Així, els participants de les activitats es quedaran atrapats al Museu dels Sants d'Olot, un equipament que, des de fa unes setmanes, rep inquietants amenaces; hauran de resoldre un crim comès durant una festa a la mansió Garriga de Lloret de Mar, o hauran de sortir del búnquer del castell de la Trinitat de Roses fent servir la lògica, la cooperació i la comunicació en només 40 minuts.

El búnquer de Roses

4. Visites guiades i activitats inclusives

Una visita guiada a les esglésies més representatives de la Cerdanya, un recorregut pel Camí de Ronda de s'Agaró amb una sessió de 'mindfulness', un itinerari amb degustació de vermut romà al Museu Ceretània (Castellot de Bolvir), una excursió pels racons més emblemàtics de Tossa de Mar, o una visita al Museu de la Màgia de Santa Cristina d'Aro durant la qual es posaran en funcionament d’alguns dels autòmats del segle XIX.

Aquests són només alguns exemples de les visites guiades que inclou el programa del Som Cultura 2019, unes visites que no s'obliden de la mainada ni de les persones amb discapacitat. En aquest sentit, cal destacar 'A l’art, tothom hi té part', una visita inclusiva i accessible al Museu de la Pesca de Palamós. Per la seva part, els nens podran gaudir d'un taller de cartografia o d'una visita al Parc Neolític de la Draga durant la qual descobriran què menjaven, què caçaven, què cultivaven, i quins estris i eines utilitzaven els pagesos i ramaders del neolític.

Tossa de Mar

5. Propostes d'èxit

La programació de Som Cultura inclou les activitats més reeixides d'edicions anteriors. Així, aquest 2019 es tornarà a celebrar 'Els museus surten al carrer', un conjunt de tallers adreçats als més petits organitzats per una quinzena d'equipaments de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona que tindran lloc durant tot un matí a la plaça Abat Oliba de Ripoll. A més, com a novetat d'aquest any, la proposta inclourà un espai de joc lliure per a infants i un espectacle de circ de la companyia Little Testa.

Una altra activitat que repeteix és l'itinerari guiat per la infantesa i la joventut de Salvador Dalí. La ruta pel centre de Figueres recorrerà tres museus diferents relacionats amb la vida del pintor figuerenc (el Teatre-Museu Dalí, el Museu de l’Empordà i el Museu del Joguet de Catalunya) i acabarà amb un tast de tres vins de la Ruta del Vi DO Empordà. 

El Museu Dalí, a Figueres