Terrassa presumeix de tèxtil en el VIII Dia SÀPIENS

Centenars de persones s'apleguen a la cocapital del Vallès Occidental per gaudir d'una jornada lúdica i festiva

6 de novembre del 2017
Autor
Redacció

Per començar, història

Tot i l'excepcionalitat del moment actual, els lectors del SÀPIENS no es va voler perdre la festa anual de la revista, que enguany va tenir lloc a la ciutat de Terrassa. De 10.30 a 19 h, lectors de totes les edats i vinguts de diversos indrets de Catalunya van poder gaudir d'un programa on la industrialització i el tèxtil van ser el fil conductor.

La jornada va començar amb una breu intervenció de la directora del SÀPIENS, Clàudia Pujol, que va voler dedicar la jornada a un lector de la revista empresonat al centre penitenciari d'Estremera, el conseller terrassenc Josep Rull. Tot seguit, el catedràtic d'Història Contemporània de la UB i president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas, va pronunciar la conferència inaugural fent una suggeridora radiografia del naixement del catalanisme polític.

Del patrimoni tèxtil a l'arquitectònic

Entre aquesta xerrada i la següent, 'Terrassa, referent d'industrialització a Catalunya', de la Dra. Teresa Abelló, els assistents van distribuir-se entre els qui van decidir visitar les reserves d'indumentària i el taller de restauració del Centre de Documentació i Museu Tèxtil —que estaven preparant les peces per dur a una exposició del Museu Sorolla—, i els qui van voler aprofitar el matí per visitar (i comprar) al 'showroom' que els artistes terrassencs havien preparat per a l'ocasió.

Els qui preferiren fruir del patrimoni de la ciutat van desviar-se al conjunt monumental de la Seu d'Ègara —que tot i l'estètica romànica amaga en el seu interior valuosos vestigis d'èpoques antigues— i a la Masia Freixa, una de les joies modernistes de la ciutat.

Tarda familiar al mNACTEC

A la tarda, i després de la conferència sobre 'Formes de violència a la Catalunya moderna' a càrrec del Dr. Àngel Casals, al mateix Centre de Documentació i Museu Tèxtil l'artista Filomena Menacho menava els assistents per l'exposició sensorial sobre l'essència del teixit i després es muntava un taller sobre els teixits intel·ligents.

El públic més familiar, però, va optar per visitar l'exposició 'Enérgeia' del mNACTEC, un recorregut molt didàctic per comprendre la utilització de les diferents fonts d'energia al llarg del temps. Alguns dels objectes que es van poder contemplar van ser la turbina Fontaine, les màquines de vapor o experimentar amb la Gàbia de Faraday.

Si en voleu saber més, mireu aquest recull d'imatges de la jornada.