Un Dia SÀPIENS en record del Granollers bombardejat

Els nostres lectors van gaudir d'un munt d'activitats en la commemoració del 80è aniversari de l'atac a la capital del Vallès Oriental

29 de maig del 2018
Autor
Sònia Casas Codinach

La jornada arrenca amb una visita pel Granollers bombardejat

Durant la matinada del dissabte 26 de maig a Granollers tot eren llamps i trons, però a les 9 h ja no quedava ni rastre de la tempesta. Encara sort! Per fi un dissabte que no plou! A les 10 h, alguns lectors agafaven forces a la Fonda Europa per poder complir amb l'atapeïda agenda d'activitats. La majoria prenien cafès amb llet i croissants, però alguns agosarats es van entaular amb tovalles i coberts i van degustar el famós cap i pota del que és un dels restaurants més antics de la Península.

Mentrestant, a la plaça de l'Església, la historiadora Cinta Cantarell arrenca la seva primera visita guiada pel Granollers bombardejat de les tres previstes, totes plenes de gom a gom. “Encara n'hauríem pogut omplir una quarta, però era impossible encabir-la en el programa”, ens diu una persona de l'organització.

El refugi de la plaça Maluquer Salvador

De camí cap al Museu de Granollers, passem pel refugi de la plaça Maluquer Salvador. Les espectaculars comportes ja estan obertes i unes tanques grises el tenen completament encerclat per evitar que algú hi caigui. Les visites dins del refugi tenen mitja hora de durada i són contínues. En alguns moments cal fer una mica de cua però al final, ningú es queda sense haver baixat a aquest sorprenent espai de composició cel·lular i capacitat per a 450 persones. A la fàbrica Roca Umbert un altre itinerari guiat acaba d'arrencar. “És un recinte molt curiós i modern. No m'imaginava que una antiga fàbrica pogués reconvertir-se en un espai audiovisual i artístic com aquest”, ens diu la Laura Mates, que ha vingut amb la seva parella i els seus dos nens des de Sant Cugat del Vallès. “Després anirem a fer l'Observació del Sol al Museu de Ciències Naturals”, ens comenta.

Observació del Sol des del pati del Museu de Ciències Naturals 'La Tela'

L'Observació del Sol, cosa que semblava impossible que pogués fer-se aquest plujós mes de maig, té un gran èxit entre els més petits, alguns dels quals miren per primer cop a través d'un telescopi. No és l'única cosa que avui faran per primera vegada. Els més valents també podran agafar amb les seves mans una taràntula i un insecte pal!

Els més petits van poder viure l'experiència de tenir una taràntul·la a les mans

Les conferències de Joan Villarroya i Joan Garriga al Museu de Granollers

De les ciències a les lletres. Al Museu de Granollers s'hi concentren ara també una quarantena de persones per escoltar els historiadors Joan Villarroya i Joan Garriga, un duet molt ben avingut i que combinaran a la perfecció les explicacions històriques amb les seves vivències personals, cosa que converteix les dues hores de xerrada previstes en una classe magistral sobre els bombardejos durant la Guerra Civil i la tasca dels historiadors en si.

Durant la conferència, apareix discretíssimament l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, que s'asseu a la darrera fila de l'Auditori del Museu per passar el màxim desapercebut possible. Però nosaltres el reconeixem a l'instant i al final de la conferència li demanem a ells i als nostres historiadors immortalitzar aquesta jornada amb una fotografia al 'photocall' que hem instal·lat al 'hall'. A la següent imatge es poden veure, d'esquerra a dreta, Joan Villarroya, Clàudia Pujol, Josep Mayoral, Sònia Casas, Joan Garriga i Carme Barbany.

Joan Villarroya, Clàudia Pujol, Josep Mayoral, Sònia Casas, Joan Garriga i Carme Barbany, en el photocall del Dia Sàpiens instal·lat al Museu de Granollers

L'assaig obert del concert'Música per a la Pau i la Memòria' de l'Orquestra de Cambra de Granollers

Abans de dinar, encara tenim temps de fer un tast de cervesa artesana i retrobar-nos amb les persones que han anat a veure l'assaig general del concert per la pau i la memòria que demà farà l'Orquestra de Cambra de Granollers. Tothom arriba entusiamat, entre ells el nostre fotògraf, Enrique Marco, que pregunta si queden entrades perquè “lo poquito que he podido ver entre foto y foto me ha encantado”. No Enrique, ho sentim, les entrades per al concert fa dies que estan exhaurides...

La jornada acaba amb més visites guiades

Després de dinar encara hi ha molts lectors completant les visites que no han pogut fer al matí. Nosaltres baixem amb alguns d'ells al refugi de l'ajuntament, on hi ha una guia d'excepció, la Carme Barbany. Quan sortim, allà pels volts de les 19 h, a la Porxada comencen danses tradicionals. El Dia SÀPIENS s'acaba, però les activitats a la ciutat no s'aturen.

Més imatges del Dia SÀPIENS a Granollers

Carme Barbany explica als visitants tots els detalls sobre el refugi de l'Ajuntament de Granollers.

Carme Barbany explica als visitants tots els detalls sobre el refugi de l'ajuntament de Granollers.

 

Joan Villarroya durant la conferència “Com s’han investigat els bombardejos a Catalunya durant la guerra civil” al Museu de Granollers

Joan Villarroya, catedràtic d'Història Contemporània a la UB, durant la conferència “Com s’han investigat els bombardejos a Catalunya durant la guerra civil” al Museu de Granollers.

 

Taller d'insectes al Museu de Ciències Naturals "La Tela"

Els nostres lectors més menuts van gaudir del taller d'insectes al Museu de Ciències Naturals 'La Tela'.