Visites a la Mina d'Aigua del Masnou

El subsòl del municipi maresmenc amaga 28 galeries que recorren 27 quilòmetres, una xarxa que va solucionar l'escassetat d'aigua

La mina d'aigua del Masnou
La mina d'aigua del Masnou

El Masnou dels segles XVIII i XIX era un poble amb un nucli urbà petit i amb una població que vivia de l’agricultura i de l’activitat marítima. Gran part de la població es dedicava a activitats relacionades amb el mar: capitans i pilots de vaixells, armadors que van fer molts diners amb el comerç d’Ultramar, la construcció de vaixells a les drassanes, i la manufactura de totes les arts vinculades (construcció de veles, botes...). Els habitants del municipi tenien un problema: la manca d'aigua, ja que el municipi no gaudia de cursos d’aigua continus que poguessin abastir els masnovins. Aquests sabien que l'aigua de la pluja s'infiltrava cap al subsòl i van començar a fer pous per arribar-hi i extreure-la per abastir les seves llars. Els pous estaven proveïts de cordes, politges i galledes i l’aigua es pujava a la superfície manualment. Com que aquesta pràctica no era gaire còmoda, els propietaris dels masos i les famílies més benestants van encarregar la construcció d’unes canalitzacions que arribessin i portessin l’aigua fins a les cases.

Aquesta xarxa de distribució d'aigua de la població està formada per 28 mines d'aigua excavades a partir del segle XVIII que recorren 27 quilòmetres pel subsòl de la població, una infraestructura que va permetre canalitzar l'aigua fins als dipòsits i safareigs de la ciutat i que va solucionar el problema de l'escassetat d'aigua. A dia d'avui, hi ha tres mines que encara estan en funcionament: la de Malet, la Cresta i la Murot‐Patrana.

Visites a la Mina d'Aigua
Ara es pot visitar un petit tram d'aquestes galeries, el que es coneix com la Mina d'Aigua: 40 metres de galeries que es van adaptar per a la visita pública, donant-los més alçada i amplada. Es pot visitar lliurement cada diumenge de mes o amb les visites guiades que organitza el Museu Municipal de Nàutica del Masnou el segon diumenge de mes. Aquestes visites comencen al Centre d’Interpretació, on es pot veure una col·lecció d’objectes vinculats a la construcció d’aquesta xarxa per a l’abastament d’aigua, la recreació del safareig i l'audiovisual Les mines del Masnou, un patrimoni de tots i de totes. Després es baixa al tram de galeria visitable.

Al llarg del recorregut, s'explica com funcionava el complex sistema de galeries des de la deu d'aigua fins a cada casa. La visita dura una hora i ofereix una explicació històrica de l'origen de les mines, com es van construir i qui són els propietaris. Després, es baixa al tram de mines que està condicionat per a la visita, uns 40 metres. Durant la visita també s’hi accedeix a un refugi antiaeri.

Un 'escape room' sobre la mina
Si sou amants dels jocs d'escapada en viu, heu de saber que el quart diumenge de cada mes, a les 11 h, podeu conèixer la Mina d'Aigua amb l'escape room El misteri de les mines d’aigua. Us ho expliquem, aquí.

Dades d'interès:
 

  • Visites:
    • Visites lliures: Cada diumenge de mes, d'11 a 14 h.
    • Visites guiades: El segon diumenge de mes, a les 11 h. En aquest cas, cal fer inscripció prèvia a aquest formulari.
    • 'Escape room': El quart diumenge de mes, a les 11 h. En aquest cas, cal fer inscripció prèvia a aquest formulari.
  • Preu: Gratuït, tant les visites lliures com les guiades.
  • Lloc: Plaça d'Ocata, el Masnou, Barcelona. 
  • Més informació, al web del Centre d'Interpretació de la Mina d'Aigua.