OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

D'on surt el nom del Barri Xino de Barcelona?

La zona era famosa ja abans de la Guerra Civil pels seus locals més o menys dissoluts

Roger Costa
Carrers d'en Roig i de Picalquers, al Raval de Barcelona
Carrers d'en Roig i de Picalquers, al Raval de Barcelona Getty Images

El que es coneix popularment com a Barri Xino de Barcelona comprèn la zona existent entre les Rambles, l'avinguda del Paral·lel i el carrer Hospital, a tocar mateix del port. És la meitat sud del barri del Raval o districte Cinquè, com va ser conegut fins ben entrats els setanta aquest sector de la ciutat. Es tracta d'un barri tradicionalment humil, primer lloc d'acollida de molts immigrants que han fet cap a Barcelona, i que ja abans de la Guerra Civil era famós per les seves pensions, sales de ball, meublés i locals més o menys dissoluts, tal com va descriure Josep Maria de Sagarra en Vida Privada (1932), per bé que des d'una òptica més aviat conservadora. Així mateix se l'ha conegut i se'l coneix per la prostitució de carrer, i alguns encara el consideren un lloc perillós i conflictiu.

L'origen del seu malnom prové de la sèrie de dos reportatges publicats per l'escriptor Francisco Madrid a la revista barcelonina El Escándalo l'octubre de 1925, titulats Los bajos fondos de Barcelona. En un fragment del text, Madrid va dir que "la Mina [una mena de casa de dormir col·lectiva que hi havia al barri] es la gran taberna del Barrio Chino. Porque el Distrito V, como Nueva York, como Buenos Aires, como Moscú, tiene su Barrio Chino".

Un barri canalla
Els barris xinesos de Nova York o de San Francisco, poblats per xinesos de veritat, eren vistos pels habitants d'altres parts de la ciutat com llocs atapeïts, promiscus i una mica fora de la llei. Francisco Madrid, un home cosmopolita, coneixia l'estigma que s'associava a aquests llocs i va aplicar l'etiqueta al barri canalla de Barcelona per excel·lència. El malnom es va popularitzar ràpidament entre literats i periodistes, que es van llançar massivament a "descobrir-lo", i entre els barcelonins en general, molts dels quals ja el coneixien bastant bé, sobretot els homes. La velocitat a què es va estendre aquest nou apel·latiu es va veure afavorida per l'exotisme mateix del nom, el qual feia referència a una cultura desconeguda i exòtica i, per tant, potencialment perillosa.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto