Des de quan mengem panellets?
Busquem l'origen del dolç més típic de Tots Sants i de la Castanyada

Els panellets són uns dolços molt típics per al dia de Tots Sants, que se celebra l'1 de novembre. La festa de Tots Sants es va instituir al segle VII, quan el papa Bonifaci IV, en lloc de fer enderrocar el Panteó romà, dedicat a les divinitats de l'antic imperi, va decidir que el consagrava a la Mare de Déu i als màrtirs del cristianisme. La decisió de recordar els morts el dia després de Tots Sants es va prendre segles després. Segons alguns historiadors, els panellets poden ser una evolució d'antics àpats funeraris celebrats en moltes poblacions de la Catalunya vella, ja que era costum fer un dinar quan moria un familiar.
Una altra explicació de l'origen dels panellets té a veure amb l'ofici del campaner. Per Tots Sants, els campaners havien de tocar a difunts durant tota la nit. Per tal que la feina no fos tan pesada, durant la nit alguns veïns s'apropaven a l'església i compartien amb ells fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. D'aquest origen n'ha sorgit la Castanyada, que recorda el costum de menjar castanyes, moniatos i panellets.
Els panellets s'anomenen 'migetes' a Lleida, i també són unes postres tradicionals al País Valencià i Eivissa. A dia d'avui, el guarniment dels panellets pot ser molt variat. A part del clàssic de pinyons es fan servir ametlles, avellanes, coco, cirera, xocolata, etc. A cuina.cat hi trobareu la recepta original per elaborar el dolç més típic de Tots Sants.
Comentaris