OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Qui era la dona del quadre 'El naixement de Venus', de Botticelli?

Simonetta Cattaneo era una model que va ser musa de molts pintors i poetes del Renaixement i de qui Sandro Botticelli estava profundament encaterinat

Montse Armengol
'El naixement de Venus', de Sandro Botticelli
'El naixement de Venus', de Sandro Botticelli Wikimedia Commons

Parlar de totes les elucubracions que s’han fet entorn d’El naixement de Venus (1485), una obra paradigmàtica carregada de símbols i d’enigmes, ens ocuparia pàgines i més pàgines. No és clar qui va encarregar la tela, quin any ni per què; segurament devia pertànyer a algun membre de la poderosa família dels Mèdici. Efectivament, aquesta composició estudiada al mil·límetre per aconseguir una harmonia perfecta, seria ideal per decorar una vil·la florentina. Però al mateix temps l’obra és paradoxal, perquè les figures humanes són plenes de defectes anatòmics.

L’únic de què tenim constància és que aquesta dolça Venus era Simonetta Cattaneo, coneguda com la bella Simonetta, una model que va ser musa de molts pintors i poetes del Renaixement. Botticelli n’estava profundament encaterinat, però era un amor impossible, perquè l’havien casada de ben joveneta amb un familiar de l’explorador Amerigo Vespucci. Per això, el pintor no en podia posseir més que els traços que la dibuixaven. I la va pintar fins a la sacietat, i després que ella morís de tisi, als 23 anys, el seu rostre encara continuava apareixent en els seus quadres, ja fos com a protagonista o mig amagada en un racó. De fet, en totes les dones de les obres de Botticelli trobem algun tret de la bella Simonetta. L’obsessió per la musa va durar més de trenta anys; en tot aquest temps, Botticelli no es va casar, ni se li van conèixer relacions sentimentals. Pensant en la seva mort, va demanar ser enterrat als peus de Simonetta, a l’església florentina d’Ognissanti, que és on encara els trobem avui. 

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto