OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quina obra va reaprofitar Ramon Casas per representar la repressió policial?

A 'La càrrega', el pintor va reaprofitar un llenç que havia pintat el 1899 i que no va poder presentar a l'Exposició Universal de París de 1900

Montse Armengol
'La càrrega', de Ramon Casas
'La càrrega', de Ramon Casas Wikimedia Commons

El 1899 un jove Ramon Casas va voler despertar l’admiració dels entesos amb una obra inspirada en el clima de violència que es vivia a Barcelona en temps de bullangues obreres, d’atemptats anarquistes i de duríssima repressió policial. La disposició agosarada de les figures sobre el llenç, que es despleguen al voltant d’una gran extensió buida, i les seves enormes dimensions –gairebé cinc metres d’amplada i tres d’alçària–, són certament recursos molt efectius per dotar de més dramatisme un moment històric especialment convuls.

Tanmateix, foren precisament les dimensions de l’obra, i també una data de lliurament massa ajustada, les que li van impedir presentar-se a l’Exposició Universal de París de l’any 1900. Decebut, Casas va desar l’obra al seu taller. Al cap d’un parell d’anys, el pintor va trobar una nova oportunitat de treure a la llum la gran tela. El 1902 es vivien altre cop aldarulls greus a Barcelona –una vaga general que també va ser durament reprimida per la Guàrdia Civil. Només calia canviar la data del quadre per convertir-lo de nou en un document de l’actualitat i, ara sí, exposar-lo al Salon du Champ de Mars de la capital francesa, sota el títol de Barcelona 1902. Així, Casas a la fi es va guanyar el reconeixement que buscava –i molt més, ja que l’any següent l’Exposició Nacional de Madrid el va premiar amb la primera medalla gràcies a aquesta mateixa obra, que s’exposa al Museu Comarcal de la Garrotxa d’Olot. 

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto