OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Per què el 'mouse' de l'ordinador s'anomena així?

El cable que unia a l'ordinador el dispositiu de Douglas Engelbart recordava la cua d'aquest rosegador

Xavier Duran
El primer prototip de ratolí de Douglas Engelbart's
El primer prototip de ratolí de Douglas Engelbart's Computer History Museum

Quan el nord-americà Douglas Engelbart va patentar, el 1970, un "indicador de posició XY per a pantalla d'ordinador", poca gent devia intuir que allò permetria a la informàtica arribar a tothom. Engelbart era un tècnic electrònic amb talent que havia treballat a la NASA i creat després el seu propi laboratori a Stanford. Allà va aconseguir més de quaranta patents, entre les quals hi havia un petit aparell que permetia moure un cursor per la pantalla. És a dir, una mena de punter electrònic que permetia situar-se en qualsevol punt del monitor per executar ordres.

El dispositiu es va anomenar ratolí perquè el cable que l'unia a l'ordinador recordava la cua d'aquest rosegador. Fora de l'àmbit tècnic, va passar força desapercebut fins que Apple Macintosh el va incorporar als seus ordinadors. Un periodista especialitzat va afirmar aleshores que no hi havia indicis que la gent pogués tenir interès a utilitzar coses com aquella i això confirma, una vegada més, que fer prediccions és molt arriscat.

El ratolí va facilitar l'ús dels ordinadors al públic general i també va evolucionar. El disseny inicial tenia unes rodetes al costat i després s'hi va posar una discreta bola a sota. El cable va saltar amb els ratolins sense cable que ja no tenien cua. I després van aparèixer ordinadors que l'incorporen al teclat, amb una forma que ja no recorda gens un ratolí. I això permet constatar que la cosa va fer el nom, però que el nom ja no fa la cosa.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto