OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Per què es fan els tres tombs el dia de Sant Antoni?

L'origen d'aquesta celebració precristiana es remunta a les cultures mediterrànies antigues

Roger Costa
Processó dels tres tombs a Igualada (imatge del 2006)
Processó dels tres tombs a Igualada (imatge del 2006) bernatff / Wikimedia Commons

Els tres tombs són només una de les formes que ha adoptat la festa de Sant Antoni. Depenent del lloc, es fan fogueres (a la comarca dels Ports, per exemple), encamisades (a Falset), representacions teatrals de la vida del sant, o espectacles similars on l'autèntic protagonista és el dimoni. Però així com en moltes d'aquestes celebracions podríem trobar algun significat relacionat amb la vida del sant o amb el cicle festiu en què s'inscriu la diada, el cas dels Tres Tombs és diferent. El costum de fer tres tombs al voltant d'un temple o per un recorregut determinat, no té tanta relació amb el sant del porquet com amb pràctiques remotes d'origen precristià.

Com bé ha explicat l'investigador Xavier Orriols, les voltes rituals circumdant un lloc sagrat són una pràctica present ja en les cultures mediterrànies antigues. Els romans, a tall d'exemple, solien fer passejades circulars al voltant dels temples per tal que els déus els fossin propicis. Els musulmans, com és ben conegut, mantenen viu el costum de fer set tombs en sentit antihorari al voltant de la Ka'ba, en el mur de la qual hi ha encastada la pedra negra, objecte de veneració dels àrabs des de temps anteriors a Mahoma.

El ritual de voltar relíquies o despulles de sants ha continuat vigent entre les pràctiques pietoses del cristianisme per tal d'implorar els seus favors. En tenim una bona mostra al santuari de Sant Ramon, a la Segarra, on els feligresos combinen els tombs al voltant de les relíquies del sant (un os del dit) custodiades a l'interior del temple, amb els rodeigs a l'imponent edifici barroc fent ús de cavalleries i tractors, igual que es fa, amb petites variants segons el lloc, en molts indrets per Sant Antoni. I tot això el 31 d'agost, cosa que descarta qualsevol connexió amb aquesta festa. A Sant Ramon el costum es relaciona amb la llegenda segons la qual el santuari es va bastir prop de l'ermita de Sant Nicolau després que una mula cega amb les despulles del sant la voltegés tres vegades abans de caure morta.

La diada de Sant Antoni, curiosament doncs, sembla una excusa per celebrar la festa dels Tres Tombs més que no pas a l'inrevés.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto