QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Preguntes i respostes

Per què es practica l'ablació del clítoris en algunes cultures?

Exposem les diferents variants de mutilació genital femenina i els motius pels quals s'aplica

Roger Costa
Campanya contra la mutilació genital femenina a l'Àfrica
Campanya contra la mutilació genital femenina a l'Àfrica Wikimedia Commons

Tot i que en una ocasió ja vam parlar de la circumcisió masculina, la circumcisió femenina —un dels múltiples noms amb què es coneix l'ablació del clítoris— és una pràctica amb unes característiques molt especials que ha esdevingut des de fa un cert temps motiu de controvèrsia. Per entendre-ho, explicarem les diverses variants, els orígens i les motivacions culturals que condueixen a realitzar la que anomenarem a partir d'ara mutilació genital femenina.

Les modalitats d'aquesta mutilació van des de la simple eliminació del prepuci clitòric —la forma menys lesiva— fins a l'extirpació total del clítoris, dels teixits adjacents del prepuci, dels llavis menors i de gran part dels majors, seguit de la costura de pràcticament tot l'orifici vaginal; el conjunt d'aquestes ablacions es coneix com a infibulació, la modalitat més cruenta. En alguna de les variants existents entre els dos extrems, la mutilació genital femenina és una pràctica habitual a l'Àfrica occidental, sahariana i nord-oriental; a l'Orient Mitjà es fa a Egipte, Oman, el Iemen i els Emirats Àrabs Units.

Un costum neolític
Els orígens històrics d'aquests hàbits es remunten com a mínim a sis mil anys abans de la nostra era, en ple neolític i força abans de l'aparició de les religions monoteistes. Els motius que s'addueixen per dur-les a terme actualment són diversos: preservació de la virginitat, reduint el desig sexual i obstaculitzant la penetració; increment de la feminitat, entesa com a docilitat i obediència; higiene (en algunes cultures les dones no mutilades tenen prohibit manipular l'aigua); perillositat (en d'altres indrets, hom creu que el clítoris pot provocar la mort de l'home si té contacte amb el seu membre, o del nadó en el part)... El caràcter sexista d'aquests raonaments ha detonat la polèmica, ja que ha situat la comunitat antropològica en el dilema entre el relativisme cultural o el respecte als drets humans. En els darrers temps la segona opció ha anat guanyant terreny, arribant a penetrar fortament fins i tot entre col·lectius de les mateixes societats on es practica.

Es calcula que cada any són mutilades uns tres milions de nenes i adolescents al món, un 15% mitjançant la fórmula de la infibulació, i que uns cent trenta-cinc milions de nenes i dones vives del planeta ja han estat objecte d'algun tipus de mutilació genital.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto