QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Preguntes i respostes

Per què es va censurar el quadre de Manet 'L'execució de l'emperador Maximilià de Mèxic'?

El pintor mai no va exposar ni vendre la seva obra per haver pintat amb l'uniforme francès els executors de l'arxiduc i haver assenyalat indirectament Napoleó III com a responsable de la seva mort

Montse Armengol
'L'execució de l'emperador Maximilià de Mèxic', d'Édouard Manet
'L'execució de l'emperador Maximilià de Mèxic', d'Édouard Manet Wikimedia Commons

A l'alba, el 19 de juny de 1867, a la ciutat mexicana de Querétaro, un escamot d'execució republicà va afusellar l'arxiduc Maximilià i dos dels seus generals. L'arxiduc austríac havia estat emperador de Mèxic durant tres anys, gràcies al suport militar de Napoleó III, que havia trobat en el país americà un bastió fàcil de conquerir en un moment buit de poder. Però quan l'emperador francès va necessitar les seves tropes i les va fer retornar, Maximilià va quedar desprotegit. Els seus enemics l'obligaren a abdicar i acte seguit el van executar.

"França ha afusellat Maximilià"
Aquests fets van commocionar l'opinió pública europea; a Édouard Manet el va impactar fins al punt que va pintar tres quadres monumentals (i d'altres de menors dimensions) amb el tema de l'execució. Però el mestre de l'impressionisme mai no va poder veure exposades aquestes obres, ni en va vendre cap. No resulta difícil d'advertir el motiu de la censura: l'esquadró no porta vestimentes mexicanes, sinó que llueix l'uniforme francès; a la dreta, un sergent que carrega el fusell té tota l'aparença -amb 'perilla' i el nas esmolat- de Napoleó III. Manet es llançava a l'escàndol públic tot acusant-lo de ser el responsable de l'abandonament de l'arxiduc a la seva sort. "Es comprèn l'espant i la irritació dels censors", comentava el 1869 l'escriptor Émile Zola. "Un artista ha gosat presentar una ironia d'allò més cruel: França ha afusellat Maximilià."

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto