OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Per què s'anomena 'periquitos' als seguidors de l'Espanyol?

Les publicacions satíriques han jugat un paper clau en l'imaginari d'aquest equip

Roger Costa
Detall de la portada de 'Xut!' del 26 d'agost de 1930 en què els quatre gats negres es substituïen per quatre gats pericos
Detall de la portada de 'Xut!' del 26 d'agost de 1930 en què els quatre gats negres es substituïen per quatre gats pericos Valentí Castanys

Us imagineu un periquito amb aspecte de gat? Difícil, certament. Si ens atenem a raons històriques, tanmateix, la mascota de l'Espanyol hauria de ser un gat, en comptes d'un ocell. Sembla impossible, però les dades són, en aquest cas, irrefutables.

Aquesta història comença l'any 1922 amb Xut!, un setmanari satíric centrat en l'esport, molt popular fins al seu tancament l'any 1936. Valentí Castanys, dibuixant i director de la publicació, representava sempre els seguidors de l'Espanyol com quatre gats negres, en al·lusió a l'escàs nombre de socis de l'entitat i, possiblement, a la seva mala sort. A la darreria dels anys vint, paral·lelament, esdevingueren populars les pel·lícules de Felix the cat, traduït al castellà com el Gato Perico o Periquito, ja que era un dels primers personatges de dibuixos animats que parlava, gràcies a la introducció del so en el cinema. La gent no va tardar gaire a associar ambdues figures. Tant fou així, que a la portada de Xut! del 26 d'agost del 1930, en què es comentava el traspàs de Zamora al Reial Madrid, Castanys substituí els quatre gats negres per quatre gats pericos. No queda clar, però, si fou el dibuixant qui popularitzà l'apel·latiu o bé foren els lectors, que haurien identificat els quatre gats amb el personatge del cel·luloide.

Per si això no fos suficient, la prova definitiva la trobem a El Látigo Deportivo, una altra publicació satírica, que el mateix any publicava una caricatura en què apareix un lleó amb samarreta a ratlles i l'avi amb la samarreta del Barça. Un senyor vestit de blanc es plany a un gat negre igual que el gat Fèlix, a qui es dirigeix amb el nom de Perico. L'al·lusió a l'Espanyol en la figura del perico és clara, perquè aquell any Athletic i Barça foren campió i subcampió respectivament, el Madrid tercer i l'Espanyol quart.

Després, amb el franquisme, quedà allò de pericos i periquitos, però la imatge que s'hi associava fou esborrada pel temps i la dictadura. A mitjan anys setanta, amb motiu del 75è aniversari de la fundació de l'Espanyol, el club va editar uns adhesius amb la silueta de l'ocell, una prova de la força que havia pres en l'imaginari col·lectiu espanyolista la nova icona, i una manera, alhora, d'alimentar-la.

Xut periquitos

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto