Preguntes i respostes

Per què Trotski va visitar Barcelona?

El líder revolucionari es va sorprendre per l'abundància de fruita que hi havia a la Ciutat Comtal i es va embarcar en un vapor que el portaria a Amèrica

Jordi Mata
30 d'octubre de 2018
Lev Trotski a Petrograd, l'hivern de 1918
Lev Trotski a Petrograd, l'hivern de 1918 Wikimedia Commons

El 1916, enmig de la Primera Guerra Mundial, Lev Davidovic Bronstein, àlies Lev Trotski (1879-1940), era un dels homes més empaitats per les policies de mitja Europa per la seva condició de líder revolucionari. Es va exiliar de Rússia, el van expulsar de França per les seves activitats contra la guerra i, com que tenia vetat l'accés a la Gran Bretanya, Itàlia i Suïssa, va entrar a la península Ibèrica per Irun el 30 d'octubre.

Punt de partida cap a Amèrica
Com que va ser comminat pel govern a marxar del país, Trotski va anar a Barcelona per agafar un vaixell que el portés a Amèrica. Sempre vigilat per espies i guàrdies, va reunir-se amb la seva família a la ciutat i va passejar-s'hi. Sobta que en les seves memòries Trotski limiti les seves impressions barcelonines a esmentar l'abundància de fruita i l'extasiada contemplació de la mar per part del seus fills, sense referir-se a la vaga que hi va haver arreu de l'Estat el 18 de desembre.

Finalment, el dia de Nadal del 1916, va embarcar en un vapor atrotinat, el 'Montserrat', que va dur-lo fins a Nova York. Un any més tard, la revolució triomfava a Rússia i, per tant, també Trotski. Gairebé un quart de segle després, era assassinat a Mèxic per un individu, Ramon Mercader, nascut a Barcelona.

Subscriu-t'hi

Portada del número 204 del SÀPIENS (març 2019)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto