Preguntes i respostes

Per què va començar l'agricultura?

Sembla clar que els humans sempre havien conegut la possibilitat de practicar-la, però no ho feien per mandra

Roger Costa
14 d'octubre de 2014
Conreu de regadiu
Conreu de regadiuWikimedia Commons

Fa entre deu i quinze mil anys la humanitat va experimentar la primera gran revolució: el pas del paleolític al neolític. Després de dos milions d'anys caçant i recol·lectant i essent nòmades, els humans varen descobrir l'agricultura i la ramaderia i es varen assentar en territoris ben delimitats. Alguns autors posen l'èmfasi en el fet que aquest canvi els va alliberar de la dependència directa del medi i els va permetre crear un sobrant de producció que podien intercanviar, donant lloc així al comerç, a l'especialització per oficis, a grups de persones dedicades exclusivament a pensar.

Una altra teoria, si bé no nega aquests i altres efectes derivats d'una economia productiva, afirma que de descobriment res, i que si avui no som caçadors i recol·lectors és perquè no podem. Efectivament, sembla clar que els humans sempre havien conegut la possibilitat de practicar l'agricultura, però que no l'adoptaven, senzillament, per mandra.

Fabricar eines, sembrar, tenir cura de les plantes, recollir, emmagatzemar, fer un manteniment de les eines... implica molta més feina que aixecar el braç i agafar un fruit de l'arbre, i és més avorrit que empaitar de tant en tant un cérvol per caçar-lo. Totes les notícies que es tenen de grups de caçadors recol·lectors actuals vénen a confirmar aquesta hipòtesi, ja que només treballen entre quinze i trenta hores setmanals i no volen ni sentir a parlar de fer el mateix que els seus veïns agricultors.

Excés demogràfic
El motiu de l'adopció històrica de l'agricultura rauria en les limitacions que imposen les tècniques de la caça i la recol·lecció, la pràctica de les quals hauria portat el planeta a una situació de col·lapse.

Es calcula que la densitat màxima que pot tenir una població de caçadors recol·lectors és de 0,4 persones per quilòmetre quadrat, ja que són depredadors i, per tant, tendeixen a exhaurir els recursos del medi. Sembla que en el moment del canvi el planeta estava superpoblat: quinze milions d'habitants. Ja no hi havia menjar per a tots i calia, per tant, començar a doblegar el llom.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto