OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Què proposaven les Bases de Manresa?

Les 'Bases per a la Constitució Regional Catalana' esbossaven una proposta de poder autonòmic regional i defensaven el català com a llengua oficial del país

Antoni Sella / Giovanni Cattini
Dibuix de Jaume Pahissa de la reunió en què es van presentar les Bases de Manresa
Dibuix de Jaume Pahissa de la reunió en què es van presentar les Bases de Manresa Biblioteca de Catalunya

El catalanisme polític va prendre força a partir de l'any 1880, quan es va superar la recuperació d’arrel romàntica del passat nacional, i, des de tots els flancs ideològics, van començar a aparèixer propostes vertebradores del país que van portar a la convocatòria del Primer Congrés Catalanista per part del republicà federal Valentí Almirall.

El catalanisme incipient va ser liderat pels sectors conservadors
Però van ser els sectors conservadors els qui, finalment, van liderar el catalanisme incipient amb la fundació de la Unió Catalanista, entitat que va aplegar els centres catalanistes que, des de diverses tendències, s’havien constituït arreu del Principat i que coordinaven personatges conservadors com Enric Prat de la Riba, Francesc Cambó, Josep Puig i Cadafalch o Lluís Domènech i Montaner.

La primera assemblea de la Unió Catalanista es va reunir a Manresa, el març del 1892. Els reunits van aprovar les Bases per a la Constitució Regional Catalana, un document més conegut com les Bases de Manresa, en les quals s’esbossava una proposta de poder autonòmic regional i es defensa el català com a llengua oficial del país.

Tot i que la formulació ideològica era plena d’anacronismes que reflectien el pes de la Catalunya rural i els temors que generava la industrialització, el document esbossava una proposta que ja fugia tant del provincianisme carlista i conservador com de la tutela del republicanisme federal. El text s’encaminava per viaranys que van trencar els límits de la política de la Restauració i els procediments dels partits liberal i conservador per adulterar els resultats electorals amb la manipulació dels censos.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto