OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any per poc més de 3 € al mes!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Qui va ser la primera dona a pintar figures nues femenines?

En l'època del Renaixement italià, Lavinia Fontana es va guanyar bona reputació com a pintora de l’aristocràcia bolonyesa

Montse Armengol
'El vestit de Minerva', de Lavinia Fontana
'El vestit de Minerva', de Lavinia Fontana Wikimedia Commons

En l’època del Renaixement italià, l’educació que rebien les dones (les que tenien la sort de rebre’n) no es destinava a cultivar el seu esperit, sinó a mantenir-les virtuosament dins les obligacions familiars. Malgrat que la dona havia de quedar relegada a casa o al convent, algunes artistes van poder destacar. Moltes van ser filles de pintors que es van amarar de la pintura del pare, tot i que malauradament el mestre s’acostumava a apropiar del nom de la noia.

Entre elles, Lavinia Fontana va obrir camí a una generació de dones artistes italianes que podien treballar en l’esfera professional al costat dels homes. Es va guanyar bona reputació com a pintora de l’aristocràcia bolonyesa; l’apreciaven perquè no descuidava cap detall dels vestits i les joies que deixaven clara la categoria dels retratats. Gràcies a aquest suport, va gosar ser la primera dona a pintar figures nues femenines, com la Minerva de la imatge, d’una sensualitat inaudita i arriscada.
 

'El vestit de Minerva', de Lavinia Fontana


L’artista es va casar amb Giovanni Paolo Zappi, un pintor també deixeble del seu pare, que tenia poc talent però sí prou intel·ligència per valorar el de la seva muller. Tant és així que va abandonar la seva carrera per fer-se càrrec dels onze fills: era realment un matrimoni fora del comú. La família es va traslladar a Roma perquè Lavinia pogués dedicar-se a pintar per al papa Climent VIII, un reconeixement insòlit i molt merescut.

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto