OFERTA ESPECIAL -40%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Qui va detenir el nazi Adolf Eichmann, 'l'enginyer de la solució final'?

L'investigador jueu Simon Wiesenthal va crear un centre d'estudis sobre l'Holocaust per localitzar, identificar, capturar i lliurar a la justícia nazis com Eichmann, 'l'enginyer de la solució final'

Adolf Eichmann durant el seu judici
Adolf Eichmann durant el seu judici

L'investigador jueu Simon Wiesenthal (1908-2005) va ser l'ànima d'un centre d'estudis sobre l'Holocaust creat el 1977, tot i que ja molt abans, des del 1947, havia començat la tasca de localitzar, identificar, capturar i lliurar a la justícia aquells criminals que s'havien escapolit després de la Segona Guerra Mundial. Wiesenthal va comptar amb la col·laboració de diversos serveis secrets d'arreu del món, sobretot del Mossad israelià, i va portar davant la justícia uns 1.100 criminals de guerra.

Els criminals més buscats
Un dels casos més sonats va ser la captura de l'anomenat 'enginyer de la solució final', Adolf Eichmann, localitzat a Buenos Aires el 1954, segrestat pel Mossad el 1960 i executat a Israel el 1962. A la nòmina dels criminals capturats pels 'caçanazis' de Wiesenthal, hi trobem Karl Silberauer, oficial de la Gestapo i responsable de la detenció d'Anne Frank, descobert el 1963 a Viena; l'autríac Franz Stangl, comandant dels camps de concentració de Treblinka i Sobibor, trobat el 1967 al Brasil, i l'alemany Josef Schwammberger, comandant del gueto de Przemysl, detingut el 1987 a l'Argentina. Josef Mengele i Dregelle també estaven entre els nazis més buscats, però mai no van poder ser capturats.

Encara avui en dia, el Centre Simon Wiesenthal va al darrere dels darrers criminals nazis vius, entre els quals hi ha Aribert Heim, el 'doctor mort', responsable de les pitjors atrocitats del camp de Mauthausen (i que podria haver estat a Espanya fa anys) i Alois Brunner, la mà dreta d'Eichmann, que podria estar amagat a Síria.

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto