OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Qui va pintar Maria Antonieta com una camperola?

Élisabeth Vigée-Lebrun va causar un gran escàndol quan va retratar la reina de França amb barret de palla i vestidures i aparença senzilles

Montse Armengol
Retrat de Maria Antonieta per Élisabeth Vigée-Lebrun
Retrat de Maria Antonieta per Élisabeth Vigée-Lebrun

Maria Antonieta va ser possiblement la dona més influent en l’àmbit de la moda a l’Europa del darrer terç del XVIII. La reina de França va portar a la màxima exageració els vestits tan recarregats i ostentosos del rococó, i aquells grans pentinats que avui ens semblen tan extravagants però aleshores eren el súmmum de l’elegància. Per aquest motiu, que Vigée-Lebrun pintés a 'El retrat de Maria Antonieta', el 1783, la reina amb barret de palla, una senzilla brusa de mussolina blanca i els cabells esbullats i sense empolvorar, va causar escàndol. Com gosava exhibir la reina com una simple camperola!

Enveges en un context masculí
Cal dir que Vigée-Lebrun rebia per totes bandes. Com a pintora de la cort, havia reeixit en un àmbit eminentment masculí, cosa que despertava moltes enveges, i havia estat acceptada a la prestigiosa Acadèmia Reial de Pintura i Escultura, a pesar de la desaprovació de molts dels seus membres, tots homes. Que presentés al Saló de Tardor de París el retrat de la reina amb unes vestidures i una aparença tan senzilles va ser vist com una provocació.

El cas és que Maria Antonieta apreciava l’honestedat i la mestria de la pintora, i hi dipositava tota la confiança perquè la pintés de totes les maneres. Gràcies al caràcter decidit i desimbolt de la reina, sortir-se del protocol es va convertir en una norma, i ben avisat l’aristocràcia va copiar aquesta manera de vestir lleugera i còmoda que es convertiria en el vestit per excel·lència de la Revolució Francesa.

Retrat de Maria Antonieta fet per Élisabeth Vigée-Lebrun

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto