OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quin quadre va donar nom a l'impressionisme?

Les paraules que el crític Louis Leroy va utilitzar per burlar-se de l'obra 'Impressió, sol naixent' de Monet van servir per batejar aquest corrent artístic

Montse Armengol
'Impressió, sol naixent' de Claude Monet
'Impressió, sol naixent' de Claude Monet Wikimedia Commons

Moltes obres d’art esdevenen obres mestres quan presenten una forma d’expressió original, quan assagen una nova tècnica o quan tracten un tema inusual. Qualsevol d’aquestes innovacions acostuma a ser agosarada en el context en què és pintada i, per aquest motiu, sol ser habitual que desfermi odis o passions, o les dues coses alhora. El quadre 'Impressió, sol naixent' (1873) de Monet n’és un cas paradigmàtic.

La burla de Louis Leroy
En comptes de delinear els perfils del paisatge com dictaven les acadèmies oficials d’art, Monet va pintar el port de Le Havre amb pinzellades molt breus, amb la intenció de suggerir, de causar una impressió, com indica el seu títol. En veure l’obra exposada a París, el crític d’art Louis Leroy no es va estar de burlar-se d’aquesta intencionalitat expressada per Monet: “És una impressió, no en tinc cap dubte”, va dir, carregat de sarcasme, sense ser conscient que amb aquestes paraules batejava tot un corrent artístic. “L’empaperat de les parets està més ben acabat que aquest paisatge marí. [...] Aquesta pintura, vaga i brutal a primera vista, ens sembla que és alhora l’afirmació de la ignorància i la negació de la bellesa i de la veritat.” Leroy no es podia imaginar que, un segle més tard, les làmines vaporoses, pràcticament evanescents, dels impressionistes serien reproduïdes fins a la sacietat, considerades el súmmum del bon gust i en el 'top ten' de la decoració d’interiors.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto