OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quin va ser el primer nu integral de l'art espanyol?

Amb 'La maja desnuda', Goya va pintar per primera vegada un nu integral sense recórrer al pretext mitològic. L'escàndol estava servit!

Montse Armengol
La Maja desnuda, de Francisco de Goya
La Maja desnuda, de Francisco de Goya Wikimedia Commons

La Maja ens somriu plàcidament, despreocupada de l’enrenou que provoca: és la primera vegada en l’art espanyol que es pinta un nu integral sense recórrer al pretext mitològic. L’escàndol és encara més gran si tenim en compte que, malgrat les imprecisions anatòmiques, Goya està pintant una dona real, i no pas una idealització de la bellesa. Es tracta d’una dona del seu temps, amb noms i cognoms: María del Pilar Teresa Cayetana de Silva y Álvarez de Toledo, la tretzena duquessa d’Alba.

Per què una aristòcrata va permetre que l’exhibissin en actitud sensual? Sens dubte, la duquessa d’Alba era una provocadora. La seva relació amb Goya, que l’havia pintat moltes vegades, està envoltada d’històries tràgiques i apassionades; el que és cert és que gaudien d’una forta complicitat. Cal dir també que el quadre va ser un encàrrec del primer ministre Manuel Godoy, qui també participava d’una certa obsessió vers la duquessa. Poc després de pintar aquesta la Maja, Goya en va pintar la versió vestida. S’explica que Godoy tenia els quadres superposats, de tal manera que, mitjançant un enginyós mecanisme, la versió vestida deixava veure la nua.

Més tard, Ferran VII va confiscar el quadre a Godoy, però en va poder gaudir poc temps, perquè la Inquisició el va requisar. El quadre obscè va restar amagat durant anys. L’escàndol va renéixer l’any 1927, quan Correus va emetre un segell amb La maja desnuda i així va ser com, per primera vegada a la filatèlia espanyola, un nu femení va circular de casa en casa.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto