QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Preguntes i respostes

Quina és la cançó més famosa en anglès, segons el ‘Llibre Guinness dels rècords'?

‘Happy birthday' la van escriure dues mestres d'una escola infantil al segle XIX

Marta Solé
Happy Birthday
Happy Birthday Thinkstock

Com a mínim és la cançó més famosa en llengua anglesa, segons el ‘Llibre Guinness dels rècords'. ‘Happy birthday' la van escriure dues mestres d'escola infantil a Louisville, als Estats Units. Les germanes Hill, Mildred i Patty, són les responsables que Warner Music cobrés 1,7 milions d'euros anuals en drets d'autor.

Mildred Hill va compondre la melodia per als seus alumnes: una cançó fàcil de cantar que originalment deia ‘good morning to all' (‘bon dia a tothom'). L'any 1893 les germanes Hill havien publicat el llibre ‘Song stories for the kindergarten'. Però la cançó no es va fer mundialment famosa fins als anys 30 del segle XX, gràcies al cinema i la ràdio. Mildred Hill, que a banda de mestra era pianista i compositora, va morir l'any 1916 sense tastar la mel de l'èxit.

Què cantàvem abans del ‘Happy birthday'?
La tradició de celebrar l'aniversari és molt recent. La mateixa cançó té poc més de cent anys de vida. Fins no fa gaire, a casa nostra, el costum era celebrar el sant, ja que l'aniversari es considerava una tradició pagana, idea que encara perviu entre algunes religions.

Sense drets d'autor
El 2016, després de la troballa dels pentagrames originals als arxius de la biblioteca de Louisville, un jutge federal de Los Angeles va dictaminar que el 'Happy birthday' ja no estava subjecte a drets d'autor. La sentència del jutge George H. King va posar punt final a anys de disputes sobre el 'copyright' de la famosa cançó i al monopoli de l'editora musical Warner/Chappell, divisió de Warner Music, que sempre havia assegurat tenir-ne els drets.


Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto