OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Sabies que Voltaire sentia molta simpatia pels catalans?

Tot i no haver estat mai a Catalunya, l’escriptor i filòsof francès en va expressar la seva admiració a 'El segle de Lluís XIV'

Retrat de Voltaire
Retrat de Voltaire Wikimedia Commons

Voltaire, el màxim exponent de l’intel·lectual il·lustrat i home connectat amb tot Europa, no va posar mai els peus a Catalunya. Però s’hi referí amb admiració, per les notícies que li arribaren, quan va escriure, el 1751, el llibre ‘El segle de Lluís XIV’. Entre altres coses, hi escriu, de manera exagerada: "Catalunya és un dels països més fèrtils de la terra i dels més afortunadament situats". Tal és l’abundor natural i l’avantatjosa situació que, segons Voltaire, "Catalunya, en fi, pot prescindir de l’univers sencer, i els seus veïns no poden prescindir d’ella".

Valerosos però subjugats
En contra del que es podria pensar, aquesta fortuna quasi paradisíaca no ha tornat als catalans éssers indolents. El filòsof recupera els clàssics llatins per explicar la resposta catalana davant la pau d’Utrecht, que els va dur a continuar en solitari la guerra contra Felip V: "Van desplegar aleshores aquell caràcter que Tàcit els atribuïa tant de temps ha: nació intrèpida que no compta la vida per res quan no l’esmerça a combatre". 

Poques línies més avall, continua reflexionant: "L’abundor i les delícies són ben lluny d’haver estovat els habitants: ells han estat sempre guerrers, i els muntanyencs, sobretot, han estat ferotges". I malgrat aquesta ferocitat, no es pot estar de concloure: "Però malgrat llur valor i llur amor extrem a la llibertat, han estat subjugats en tots els temps". Com en el cas de la terra, Voltaire, ara, també exagerava. No ho feia, però, en parlar del furor dels catalans davant les tropes de Felip V.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto