Què és

La pàgina Les víctimes oblidades de la Transició és un atles interactiu que forma part d’un treball d’investigació elaborat per l’historiador David Ballester al qual SÀPIENS dedica el reportatge de portada del número de maig. La recerca de Ballester té la voluntat de demostrar que la Transició no va ser tan pacífica com alguns ens volen fer creure i, al mateix temps, vol dignificar les persones que van perdre la vida en mans de la policia. En aquesta investigació, l’historiador català dissecciona els cossos policials i, per primera vegada, analitza i explica amb detall els 134 casos per mort policial durant aquesta etapa de la història contemporània.

Què hi trobareu

A aquest web, hi trobareu el nom de les 134 víctimes documentades per Ballester. Podeu localitzar-les navegant pel mapa interactiu o fent clic sobre el nom de les persones assassinades que apareixen, ordenades alfabèticament per nom, a sota del mapa. Per veure’n la informació completa, només heu de clicar a sobre del nom.

Com podeu navegar pel mapa

Les icones de la llegenda indiquen el context de la mort. Quan es fa clic sobre una de les icones, la informació relacionada deixa de mostrar-se. Això vol dir que podeu navegar per categories (icones): per exemple, si només voleu veure els morts per atropellament, feu clic a la resta d’opcions, de manera que al mapa només es veurà la icona del cotxe.

Si feu clic a cada punt, s’obrirà una finestra amb la informació de la persona o persones que van morir en aquell lloc i amb l'enllaç que porta cap a la fitxa de la víctima. Per tancar aquesta finestra, feu clic a qualsevol altre lloc del mapa.

El mapa conté 134 punts. En ciutats com Bilbao o Vitòria, els punts estan molt a prop els uns dels altres; en aquests casos, feu zoom utilitzant el símbol “+” que hi ha a la dreta del mapa i aneu movent-vos amb el cursor (hem allunyat una mica els punts perquè no se superposin els uns amb els altres).

Les fitxes

En aquest web també hi ha les fitxes de les 134 víctimes documentades per Ballester. En mostrem el nom a sota del mapa (per veure’ls tots feu clic a “Veure’n +”). Si cliqueu a sobre del nom, s’obrirà una fitxa amb més informació i, en alguns casos, una imatge. El text està en castellà i català.

victimesoblidades

Nomenclatura

Al mapa hem distingit els principals motius de la mort: impacte de bala, impacte de bala de goma, impacte de pot de gas lacrimogen, caiguda, cops i atropellament, insuficiència cardiovascular, infart i aneurisma. Els tres darrers estan agrupats dins de la categoria “Altres motius”.

​​​​​​​​​​​​​​Al gràfic "Tipus de mort" hem inclòs tres tipus principals de causa de mort: gallet fàcil (impacte de bala, la majoria, i cops amb la culata de l'arma), repressió al carrer i tortura.

Gràfics de dades

Hi hem inclòs diversos gràfics per representar visualment aquestes dades: els morts per comunitats autònomes, els morts per edat, els cossos policials responsables de les morts i els tipus de mort.

Subscriu-t'hi

Portada del número 268 de 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi