El port de Barcelona, una infraestructura clau
Entre els documents localitzats als Arxius de les Forces Aèries Nord-Americanes, a Alabama, hi ha aquest mapa del port de Barcelona, una de les infraestructures clau que calia ocupar. Inclou diferents quadrats amb un número a dins que indica l'objectiu. En el cas del port, els molls i d'altres parts són objectius diferents.
L'oposició britànica al pla
El pla de desembarcament a Catalunya no es va acabar produint per l'oposició dels britànics, que temien que les esquerres tornessin al poder si els aliats ocupaven Espanya i després guanyaven la guerra. Les decisions politicoestratègiques i les circumstàncies globals del moment van fer que l'operació es dugués a terme al sud de França, amb el nom d'Operació Dragoon. En aquest informe del 20 de maig del 1943 podeu veure, escrit a mà, "British opposed" (els britànics s'hi oposen).
El llistat d'objectius a atacar o ocupar
Entre la documentació localitzada per SÀPIENS hi ha una carpeta amb centenars de pàgines on es llisten tots els objectius de Catalunya a atacar o ocupar. Es tracta d'instal·lacions de tota mena: fàbriques, estacions de tren, vies de comunicació, tots els aeroports i totes les bases aèries —Reus i Sabadell, per exemple—, el port de Tarragona, la zona industrial de Barcelona i Badalona i, fins i tot, indústries i instal·lacions petites, com ara tallers de reparació de vehicles i vaixells. També hi ha un mapa de la petroquímica de Flix, amb les carreteres i les línies de tren que l’envolten. En aquest document podeu veure'n les primeres pàgines.