Els documents del pla secret per envair Catalunya

Al número de febrer, desvelem tots els detalls d'un desembarcament aliat a Catalunya durant la Segona Guerra Mundial, una operació encapçalada pels nord-americans que no es va arribar a realitzar per l'oposició britànica

1. El reportatge

La revista SÀPIENS presenta, al número de febrer, una nova investigació que revela el pla secret nord-americà per fer un desembarcament aliat a Catalunya l'estiu del 1944, en plena Segona Guerra Mundial. Aquesta exclusiva és fruit d'una recerca conduïda per l'historiador Pere S. de Argila als Arxius de les Forces Aèries nord-americanes (AFHRA, per les sigles en anglès), a Alabama; als Arxius Nacionals dels Estats Units, a Washington, i als Arxius Nacionals del Regne Unit, a Londres, on ha pogut accedir a documentació recentment desclassificada que demostra que aquesta operació va estar a punt de produir-se. Podeu llegir-ne més a aquesta notícia del web i consultar a continuació alguns dels documents més importants de la investigació.

2. Els documents nord-americans

El port de Barcelona, una infraestructura clau
Entre els documents localitzats als Arxius de les Forces Aèries Nord-Americanes, a Alabama, hi ha aquest mapa del port de Barcelona, una de les infraestructures clau que calia ocupar. Inclou diferents quadrats amb un número a dins que indica l'objectiu. En el cas del port, els molls i d'altres parts són objectius diferents.

 

L'oposició britànica al pla
El pla de desembarcament a Catalunya no es va acabar produint per l'oposició dels britànics, que temien que les esquerres tornessin al poder si els aliats ocupaven Espanya i després guanyaven la guerra. Les decisions politicoestratègiques i les circumstàncies globals del moment van fer que l'operació es dugués a terme al sud de França, amb el nom d'Operació Dragoon. En aquest informe del 20 de maig del 1943 podeu veure, escrit a mà, "British opposed" (els britànics s'hi oposen).


El llistat d'objectius a atacar o ocupar
Entre la documentació localitzada per SÀPIENS hi ha una carpeta amb centenars de pàgines on es llisten tots els objectius de Catalunya a atacar o ocupar. Es tracta d'instal·lacions de tota mena: fàbriques, estacions de tren, vies de comunicació, tots els aeroports i totes les bases aèries —Reus i Sabadell, per exemple—, el port de Tarragona, la zona industrial de Barcelona i Badalona i, fins i tot, indústries i instal·lacions petites, com ara tallers de reparació de vehicles i vaixells. També hi ha un mapa de la petroquímica de Flix, amb les carreteres i les línies de tren que l’envolten. En aquest document podeu veure'n les primeres pàgines.

 

3. Els documents britànics

Entre les tropes que havien de participar en l'operació hi havia la Number One Spanish Company (NOSC), una unitat d’exiliats republicans espanyols que lluitaven com a voluntaris amb l’exèrcit britànic. Entre aquests també hi ha catalans, com podeu veure en aquest document localitzat als Arxius Nacionals Britànics i que mai abans no havia estat publicat.

 

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto