Homenatgem Jesús Moncada

Publiquem tres capítols inèdits de la novel·la inacabada del gran escriptor de Mequinensa

10 de març del 2020

 

 

“Tenia un món literari dins del cap i ens el va explicar amb una llengua rica i impecable”. La frase és de Jaume Cabré i es refereix a Jesús Moncada, un escriptor fascinant que es va consagrar ja amb la seva primer novel·la, Camí de sirga, una de les millors obres de la literatura catalana de tots els temps. 

La novel·la inacabada
Abans de morir, el 13 de juny del 2005, Moncada va acumular molts premis i va deixar una novel·la inacabada, Dante S.A., de la qual, per primer cop, es publiquen tres capítols en aquest número especial de SÀPIENS. El seu protagonista, Calixte Sansa, més que probable alter ego de l’escriptor, és un professional de la pintura que viu a Itàlia, des d’on explica el dissortat final de “la Dante”, una editorial amb més de cent anys d’història, inspirada en la Montaner i Simón, situada a l’actual Fundació Tàpies i on Moncada va treballar durant 13 anys. 

Al SÀPIENS d'aquest mes de març, no només incloem aquests capítols inèdits, sinó també diversos articles sobre Moncada, dos d’ells il·lustrats únicament amb fotografies i obres pictòriques d’un autor cabdal de la literatura catalana.

Muntatge amb la portada del número 216 del SÀPIENS (març 2020)