El documental 'Negrers. La Catalunya esclavista' reclama una reparació de l'esclavisme català

La docuficció, basada en una investigació SÀPIENS, es va preestrenar en un acte que va servir per instar les institucions catalanes a reparar les víctimes de l'esclavisme

Preestrena del documental 'Negrers. La Catalunya esclavista'
Preestrena del documental 'Negrers. La Catalunya esclavista' TVC
10 de febrer del 2023

“Ens comprometem que aquest sigui el primer acte de desgreuge i de reconeixement del passat esclavista d’aquest país”. Amb aquestes paraules, Tània Verge i Mestre, consellera d’Igualtat i Feminismes, va anunciar que promourà una acció de reparació de les víctimes de l’esclavatge català durant la preestrena del documental Negrers. La Catalunya esclavista, que vam celebrar dijous passat als Cinemes Girona de Barcelona.

La consellera va recordar que “és greu la desmemòria d’un passat colonial que aquest país té incrustat i que suposa un crim contra la humanitat, però que els cànons històrics han esborrat dels llibres de text i de qualsevol espai que en pugui fer memòria. Aquest silenci sobre la participació de la burgesia catalana en el tràfic d’esclaus fonamenta el racisme que vivim avui. Ens urgeix, com a país, tenir una conversa social sobre aquest tema i un reconeixement del nostre passat. Toca fer ja un treball institucional per reparar i erradicar aquest racisme”.   

Del nostre passat esclavista, us en vam parlar al dossier especial Quan érem negrers, que vam publicar amb motiu del 20è aniversari de SÀPIENS i que ara hem completat amb aquest documental, una docuficció de Televisió de Catalunya produïda per Abacus i basada en la investigació de la revista. Dirigit per Jordi Portals i realitzat per Benet Román, Negrers. La Catalunya esclavista aborda el que va ser el gran negoci ocult dels indians, que durant bona part del segle XIX van vendre i explotar centenars de milers d’esclaus africans a Amèrica. Les grans fortunes que van guanyar van retornar a Catalunya i van ser el punt de partida de l’espectacular industrialització que va viure el país.

Les conseqüències d’aquest negoci de la vergonya arriben fins avui. Mentre a molts països creix la demanda perquè es reconeguin les atrocitats esclavistes comeses i s’apliquin reparacions, “ni a Catalunya, ni a la resta de l’Estat espanyol, no s’ha fet una política de memòria seriosa respecte d’aquesta qüestió”, va recordar la directora de SÀPIENS, Clàudia Pujol, que tot seguit va expressar el desig que aquesta producció “contribueixi a posar l’esclavitud a debat, no només per una qüestió de justícia històrica, sinó també perquè ha estat la llavor sobre la qual han germinat la major part dels conflictes racials presents”.

L’acte també va comptar amb les intervencions de la directora del programa Sense ficció de TV3, Montse Armengou, del director d’Informatius de TV3, Albert Calatrava, i del músic i productor Welelo, conductor del documental, que va recalcar que “aquest documental, i la investigació de la revista SÀPIENS que l’ha fet possible, contribueixen a obrir les nostres ments i ens descobreixen un passat que no se’ns ha explicat bé. Els nostres fills i filles haurien de poder conèixer el passat de les famílies africanes i catalanes de manera directa, a les escoles, a les universitats i a casa seva”. 

'Negrers', rècord d'audiència a TV3
Després de la preestrena, el documental Negrers. La Catalunya esclavista, es va emetre el passat 14 de febrer al Sense ficció de TV3. El programa va ser un èxit d’audiència, amb un 21% de share i un total de 435.000 d'espectadors de mitjana. Aquestes dades van permetre que el documental fos líder en la franja de prime time, convertint-se en un dels Sense ficció més vistos de la temporada. Si us el vau perdre, podeu recuperar-lo a la carta.

També us convidem a consultar els cinquanta principals noms de l’esclavisme català a sapiens.cat/esclaus, un interactiu en què publiquem les fitxes de capitans de vaixells negrers, propietaris de factories africanes i propietaris d’ingenis a Cuba que es van enriquir amb aquest negoci aberrant.


Cartell del documental 'Negrers. La Catalunya esclavista'