Vine amb nosaltres a Atapuerca

Del 7 al 10 de juliol, tornarem a un dels jaciments de referència mundial acompanyats d'un guia de luxe, Eudald Carbonell

El jaciment d'Atapuerca
El jaciment d'Atapuerca Getty Images

SÀPIENS i l'agència Tarannà continuem amb el programa de viatges SÀPIENS. Després de quatre escapades a Viena, tres a Atapuerca, dues més a Normandia, tres a Sardenya i tres a Grècia, hem tornat a organitzar un nou viatge a Atapuerca, uns jaciments de referència mundial en l'estudi de l'evolució humana. Hi anirem del 7 al 10 de juliol i, en part del viatge, comptarem amb la companyia d'un guia de luxe, l'Eudald Carbonell, arqueòleg i codirector del jaciment. A més, els assistents podran accedir a zones reservades només per als investigadors i veure com hi treballen.

Estigueu atents, perquè el proper dilluns 9 de maig, a les 12 h, obrirem les inscripcions. Podreu inscriure-us-hi fins al divendres 13 de maig a la mateixa hora. No badeu, perquè ja sabeu que les places volen!

L'itinerari

DIA 1: BARCELONA-BURGOS (7 de juliol)
Sortirem des de l’estació d’autobusos de la plaça de Sants. Ens aturarem al Centre d’Acollida Turística (CAT) de Cervera i a l’Estació Central d’Autobusos de Lleida per recollir passatgers; dinarem a Alfaro (la Rioja) i arribarem a Burgos a mitja tarda, on, després de fer el check-in a l’hotel, disposarem de temps lliure fins a l’hora de sopar. Soparem a l'hotel.

DIA 2: ATAPUERCA PREHISTÒRICA (8 de juliol)
Visita al complex d’Atapuerca, on ens estarà esperant el nostre guia d’excepció, l’arqueòleg i codirector del jaciment Eudald Carbonell. Després d’una breu presentació, començarem amb ell el programa de visites.

Visita als jaciments de la Serra d'Atapuerca 
Recorrerem la Trinxera del Ferrocarril, un pas artificial de roca calcària obert a l’inici del segle XX que va deixar al descobert tres dels jaciments més significatius del recinte arqueopaleontològic: la Sima del Elefante, la Galería i la Gran Dolina. Visitarem també el jaciment de la Cueva Fantasma i Portalón. Al llarg d’aquesta visita podrem veure els jaciments de la serra d’Atapuerca en plena activitat, amb arqueòlegs i paleontòlegs treballant-hi.

Visita a la zona de rentat del riu Arlanzón
Ens aproparem al costat del riu Arlanzón, on es netegen i garbellen els sediments per buscar restes de mida petita que hagin passat desapercebudes a les excavacions. Fonamentalment, s’hi troba microfauna que serveix per situar els jaciments cronològicament i reconstruir el paisatge i el clima en el que van viure els éssers humans que habitaven la serra. 

Visita al Centre d’Arqueologia Experimental
Després de la visita a la zona dels jaciments, ens desplaçarem fins al Centre d’Arqueologia Experimental (CAREX), un centre d'interpretació de la prehistòria on es pot gaudir d’una exposició d’arqueologia experimental i conèixer l’evolució de les innovacions tecnològiques al llarg del temps. Després de la visita, ens desplaçarem en autocar per dinar al poble d’Ibeas de Juarros.

Taller d’arqueologia experimental
Després de dinar, tornarem al CAREX per participar en un taller d’arqueologia experimental en què ens submergirem en la prehistòria tot fabricant instruments de pedra tallada, aprenent a fer foc amb fusta per fricció i participant en una competició de tir amb arc i propulsor.

Ens acomiadarem d’Eudald Carbonell i tornarem cap a Burgos. Disposarem de temps lliure fins al capvespre, quan farem una breu passejada pel concorregut Paseo del Espolón que ens durà fins al conegut restaurant Casa Ojeda, on soparem. 

DIA 3: BURGOS (9 de juliol)
Després de l’esmorzar, visitarem la Cartoixa de Miraflores, un dels conjunts més notables del gòtic de finals del segle XV, on hi destaquen els sepulcres dels pares d’Isabel la Catòlica i l’excepcional retaule major, ambdós obra de Gil de Saloe. Prosseguirem la ruta fins al monestir de las Huelgas, un conjunt monàstic cistercenc fundat el 1187 pel rei Alfons VIII de Castella i la seva esposa Leonor de Plantagenet que, amb la seva església, claustres, capelles i jardins, forma un excepcional exemple de l’art mudèjar.

A continuació ens dirigirem al turó que domina la ciutat i visitarem el castell de Burgos. Baixarem fins a la Plaza Mayor tot passejant pel casc antic, on dinarem, i posteriorment visitarem el Museu de l’Evolució Humana (MEH), on podrem contemplar els fòssils originals més importants descoberts a la serra d’Atapuerca. A mitja tarda, tindrem temps lliure fins a l’hora de sopar a l'hotel. 

DIA 4: BURGOS-BARCELONA (10 de juliol)
Visita de la catedral de Burgos amb un guia oficial. Al migdia, emprendrem la tornada. Pararem de nou a dinar a Alfaro (la Rioja). Ens aturarem als punts de sortida inicials i arribarem a Barcelona al vespre. 

El programa pot variar segons les necessitats logístiques i l’adequació de les visites a la normativa sobre mesures de seguretat higienicosanitàries per a la prevenció de la COVID-19.

Informació pràctica

Dates i grups
 

 • ​Sortida: 7 de juliol de 2022
 • Durada: 4 dies
 • Grup mínim: 20 persones
 • Grup màxim: 25 persones

Preu
 

 • Subscriptors de SÀPIENS: 1.290 €
 • No subscriptors: 1.340 €
 • Preus per persona en habitació doble. Suplement d’habitació individual: 230 €

Encara no ets subscriptor? Suma't a la família de SÀPIENS a un preu especial i gaudeix de tots els avantatges! Fes-te soci ara en el següent enllaç.


L’​experiència inclou:
 

 • Transport col·lectiu privat Barcelona-Burgos / Burgos-Barcelona amb parades a Cervera i Lleida.
 • Acompanyament de Caterina Úbeda, redactora de SÀPIENS.
 • Tres nits d’allotjament en el tipus d’habitació escollida a l’hotel NH Collection Palacio de Burgos 4*.
 • Règim de pensió completa: des del dinar del dijous 7 fins al dinar del diumenge 10 de juliol.
 • Dinars en restaurants típics durant tota la sortida.
 • Transport col·lectiu privat per a tots els desplaçaments Burgos-Atapuerca-Burgos.
 • Visites guiades i accessos a la cartoixa de Miraflores i al Monestir de Las Huelgas (dissabte al matí), al Museu de l’Evolució Humana (dissabte a la tarda), a la catedral de Burgos i al nucli antic de la ciutat (diumenge al matí) amb guia oficial.
 • Ús de sistema de radioguiatge durant totes les visites.
 • Tots els impostos aplicables (IVA).
 • Guiatge del codirector de la Fundación Atapuerca, Eudald Carbonell (divendres 8 de juliol), als espais següents:
   
  • Jaciments de la serra d’Atapuerca.
  • Zona de rentat del riu Arlanzón.
  • Centre d’Arqueologia Experimental ‘CAREX’.
  • Taller d’arqueologia experimental.
    

L’experiència no inclou:
 

 • Assegurança d’assistència i cancel·lació (opcional).
 • Begudes als dinars.
 • Totes les despeses personals.
 • Tot el que no s’ha descrit com a inclòs sota la llista L’​experiència inclou.

Inscripcions

Les inscripcions s'obriran dilluns 9 de maig, a les 12 h, i es mantindran fins al divendres 13 de maig.

La sol·licitud d’inscripció s’ha de fer emplenant aquest formulari d’inscripció al web de Tarannà. S’assignarà un registre d’entrada a cada petició amb el qual es cobriran les places disponibles, i la resta quedarà en llista d’espera.

La reserva quedarà formalitzada amb el pagament del 40% de l’import del viatge. S’haurà de fer 24 hores després d’haver rebut les instruccions. Si el pagament no es fa, el torn passarà al primer de la llista d’espera. El pagament de la resta de l’import es farà un mes abans de la sortida.

Per a més detall, consulteu al web de Tarannà informació ampliada sobre les assegurances de viatge, l’allotjament previst, els guies acompanyants, les condiciones de contractació, els requisits per poder viatjar, les mesures de seguretat higienicosanitàries i la sostenibilitat en el viatge.

Els altres viatges a Atapuerca

Aquest és el quart viatge que fem a Atapuerca! Per saber com van anar els altres tres (i ja us avancem que van anar molt bé), us convidem a llegir les cròniques de Jordi Creus, editor de SÀPIENS, durant el primer viatge; Clàudia Pujol, la directora de la nostra revista, durant el segon viatge i Maria Coll, la nostra redactora en cap, durant el tercer viatge. I aquí teniu una galeria d'imatges on podreu veure com va gaudir el primer grup de persones que ens va acompanyar a un jaciment únic. Una passada!