SÀPIENS revela la llista completa de víctimes de violència policial durant la Transició
Publiquem, per primera vegada, els noms i cognoms de les 134 persones que van morir a mans de la policia entre els anys 1975 i 1982

Entre el 20 de novembre de 1975 i el 2 de desembre de 1982, un total de 134 persones van morir a l’Estat espanyol a mans de la policia, a causa d’errors o d’excessos dels cossos de seguretat de l’Estat. Morts en el marc de manifestacions, com a conseqüència de les tortures o víctimes de l’anomenat gallet fàcil: primer dispara i, després, pregunta.
La revista SÀPIENS presenta, al número de maig, una nova investigació que destapa per primera vegada els noms i cognoms de tots els ciutadans que van perdre la vida als carrers i a les comissaries i que fins ara s’havien mantingut, molt majoritàriament, en l’oblit. Aquesta exclusiva és fruit d’una recerca de l’historiador David Ballester, especialista en els últims anys del franquisme i els inicis de la Transició, que signa aquest reportatge exhaustiu que arriba avui al quiosc.
Un article que desgrana els casos d’homes i dones que van rebre trets de bala o que van morir a conseqüència de les tortures en comissaries i casernes que, després de la mort de Franco, no van ser depurades i van permetre que els agents seguissin actuant amb total impunitat. Un fet que mostra la contradicció que suposava construir una democràcia mantenint els cossos policials de la dictadura i que explica per què la repressió va arribar a uns nivells tan elevats durant la Transició. Descobrireu que, a les 134 víctimes dels abusos policials, no se’ls va fer justícia ni en el seu moment ni més endavant. De fet, mai cap institució de l’Estat no els ha demanat perdó.
El mapa de les víctimes silenciades de la Transició
A banda d’un extens reportatge, SÀPIENS ha publicat al seu web un mapa interactiu (consulteu-lo aquí) amb les fitxes de les 134 víctimes oblidades de la Transició, en què s’expliquen el context i tots els detalls de la seva mort. Hi podreu consultar totes les persones que van morir a cada comunitat autònoma –divuit d’aquests crims van tenir lloc a Catalunya– i diversos gràfics amb dades sobre l’edat de les víctimes, els tipus i les causes de la mort o els cossos policials que hi van estar implicats.
I això és només l’article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu.
Investigacions com aquesta només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a SÀPIENS i ajuda’ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.
Comentaris