QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis

Revista

Portada SÀPIENS 185
Sàpiens núm. 185. Setembre 2017

Els secrets dels maçons i d'altres societats secretes

En aquest número

Caos a Veneçuela: el chavisme contra les cordes

Aquest estiu s'ha accelerat l'escalada de violència entre el govern de Maduro i els opositors

La fractura, ja existent entre la societat i les institucions del país, es va engrandir arran de la convocatòria de Nicolás Maduro d'uns comicis per renovar el Parlament. L'oposició en bloc va rebutjar presentar-s'hi en considerar que les bases de la convocatòria afavorien, clarament, el chavisme. El resultat és un parlament que ha fet 'tabula rasa' dels sectors crítics i un país que es troba a un pas de la guerra civil, com ho demostra la sublevació militar fallida del passat 6 d'agost.

Miquel Izard

L'entrevista

Joaquim Dorca: "La història de Catalunya té un potencial increïble internacionalment"

Soci fundador de Devir, l'empresa puntera en jocs de taula a l'Estat, Dorca ha impulsat la traducció de títols al català i la creació de jocs sobre la història de Catalunya

Cada vegada és més habitual trobar jocs de taula de temàtica històrica a les botigues. L'interès per aquesta proposta d'oci ha crescut molt la darrera dècada, com ho demostren les xifres de negoci de les empreses especialitzades i l'afluència de visitants a convencions i festivals com el DAU Barcelona. Per entendre les arrels d'aquest fenomen, parlem amb el soci fundador de Devir Iberia, la principal empresa del sector al nostre país.

Víctor Farradellas (text), Enrique Marco (fotografia)

Reportatges

L'origen dels maçons: societats (no tan) secretes

Us desvelem l'origen i tots els misteris d'aquesta i altres societats secretes

Després de la Reforma protestant i amb l'auge de la Il·lustració i els successius avenços científics, molts erudits van decidir organitzar-se per posar en comú els seus coneixements. Sovint, les seves idees reformadores topaven amb dogmes oficials: per això es reunien amb discreció i s'amagaven darrere de símbols i rituals hermètics, que han sobreviscut fins avui.

Víctor Farradellas (text), Àngel Casals (assessorament)

Reportatges

Atacar Franco per l'esquena

Quan la Catalunya republicana va defensar la independència del Marroc

El 1936, quan les forces contràries a la República avançaven ràpidament cap a Madrid –en bona part gràcies a la participació de tropes marroquines–, des de Catalunya es va preparar un complot per fomentar una revolta independentista al Marroc i així deixar Franco sense la seva rereguarda nord-africana. Una operació que va fallar per l'oposició del govern espanyol i de les autoritats franceses.

Gustau Nerín

Reportatges

Per què al Tibet són budistes?

Viatgem al sostre del món per conèixer l'origen dels lames

Al segle VIII el Tibet va viure un moment d'esplendor amb l'establiment de l'Imperi. Entre les innovacions i els coneixements que van nodrir el país, va destacar l'arribada d'una nova religió, el budisme, que va saber connectar molt bé amb les creences prèvies dels seus habitants. Aquella barreja va ser l'embrió d'una fe particular.

Jordi Caixàs (text), Anna Busquets (assessorament)

Reportatges

Històries de la Model

El termòmetre polític i social de la Barcelona del segle XX

Què tenen en comú el pedagog Ferrer i Guàrdia amb Puig Antich? I el Noi del Sucre amb el Vaquilla? L'exposició "La Model ens parla: 113 anys, 13 històries" ens permet recórrer els espais més icònics del centre penitenciari i recordar alguns dels seus il·lustres interns.

Marta Ballesta (text), Agustí Alcoberro (assessorament)

Reportatges

En llagut per l'Ebre

Hissem les veles amb els antics llaguters

Des de sempre l'home ha navegat per l'Ebre amb embarcacions adaptades per al trànsit fluvial. Mentre no hi va haver carreteres ni línies de tren en condicions, els llaguts van ser la via més ràpida per al transport de mercaderies. Avui podem resseguir els antics itineraris amb llaguts motoritzats. Tota una atracció turística!

Oriol Gracià

Viu la història

Alcanar fet a mà

Arriba una nova edició del Mercat Ibèric de Sant Miquel

Viu la història

L'arquitectura de la Terra Alta i el Matarranya: l'elegància de l'austeritat

L'esplendor arquitectònica als nuclis de la Terra Alta i el Matarranya

Malgrat les divisions administratives, els nuclis interiors de la Terra Alta i els més orientals del Matarranya estan units per un patrimoni viu, la llengua catalana, i un de perenne, els edificis renaixentistes. L'arquitectura civil del segle XVI ens ha llegat edificis remarcables, entre els quals despunten els ajuntaments ubicats en places porxades i monumentals.

Oriol Gracià

Enric Calpena entre fantasmes

Un alcavot amb sort

Enric Calpena

Viu la història

La insòlita història del collaret viatger

La Diputació de Barcelona presenta la crònica del viatge d'un collaret de variscita del neolític mitjà en una mostra itinerant

  • sapiens web
    Escull la teva oferta i subscriu-t'hi avui mateix! 
  • iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto