QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis

Revista

Portada del número 250 de SÀPIENS (gener 2023)
Sàpiens núm. 250. Gener 2023

Per què es va enfonsar l'imperi espanyol?

Els factors que van llastar la Monarquia Hispànica

En aquest número
Tortures a Via Laietana

Actualitat

Espais de tortura: què en fem?

Moltes ciutats del món tenen el seu edifici del terror particular: la comissaria de Via Laietana de Barcelona, la Villa Grimaldi de Santiago de Xile, l’Escola de Mecànica de l’Armada de Buenos Aires... En tots, milers de persones van ser detingudes, torturades i executades. Alguns s’han convertit en centres de memòria, d’altres ho voldrien ser. Com s’han de resignificar aquests edificis?

Maria Coll

Enrique Gracián

Entrevista

Enrique Gracián: "Si els números desapareguessin, la nostra societat col·lapsaria"

Vivim en funció dels nombres. Ens envolten. Ens diuen quina hora és, quantes calories cremem, quantes passes fem o quants diners tenim al banc. Afirma Enrique Gracián que si els nombres desapareguessin la nostra societat s’esfondraria, que són indispensables per entendre l’evolució humana. Per això aquest matemàtic els ressegueix a Historia de los números (Arpa).

Caterina Úbeda (text) / Enrique Marco (fotografies)

Bill Clinton i Monica Lewinsky

Actualitat

Sexe, política i algunes dimissions

Fa vint-i-cinc anys, esclatava l’anomenat Escàndol Lewinsky, un afer de faldilles que implicava el president dels Estats Units i una empleada de la Casa Blanca i que es va afegir a la llista de casos de governants amb un comportament massa humà per als qui volien –i volen– una societat instal·lada en un cànon moral rígid.

Jordi Mata

'Derrota de l'Armada Invencible', oli de Philippe-Jacques de Loutherbourg del 1796

Reportatges

Per què es va enfonsar l'imperi espanyol?

La quantitat de fronteres que calia defensar, la dificultat per recaptar impostos, l’or i la plata d’Amèrica que es perdien pel camí, la incapacitat de gestionar els seus recursos i l’absolutisme que impregnava totes les decisions van ser els llastos principals per a un imperi on, finalment, sí que es va pondre el sol.

Arnau Cònsul (text) / Àngel Casals (assessorament)

'Maria Egipcíaca', de Josep de Ribera

Reportatges

La Casa de les Egipcíaques

Moltes fonts modernes i contemporànies la van definir com un convent de dones, però el cert és que va ser una presó de dones, segurament, la primera de Barcelona. En donen fe centenars de documents inèdits localitzats a l’Arxiu Històric de la Ciutat, amb què hem pogut explicar històries reals d’algunes de les dones que hi van estar recloses.

Sol Abejón

La Primera República

Reportatges

9 de març de 1873: Visca la República... Federal

Ara fa cent cinquanta anys, la Diputació de Barcelona va intentar aprovar l’Estat Català dins de la República Federal Espanyola, proclamada un mes abans a Madrid. A causa de la confusió respecte al tipus de república, la proposta no va triomfar, però Madrid es va veure obligat a actuar.

Joan Esculies

Restes de la Menorca talaiòtica

Reportatges

L'illa dels talaiots

Menorca té un dels patrimonis prehistòrics més rics del món, amb uns 1.600 monuments. És el que es coneix com a Menorca talaiòtica, un concepte que engloba diferents períodes de la prehistòria, amb unes construccions exclusives de l’illa, úniques al món. Al seu voltant encara hi ha moltes incògnites per resoldre.

Martí Carbonell (text) / Consell Insular de Menorca (fotografies)

Patata

Reportatges

La patata, un tubercle difícil d'arrelar a Europa

Quan va arribar a Europa, a mitjan segle XVI, procedent del Perú, la patata era una curiositat botànica i demoníaca. A poc a poc, la població va entendre les propietats culinàries i nutritives del tubercle, en part, gràcies a Antoine Augustin Parmentier, el seu gran defensor.

Cristina Serret (text) / Agustí Alcoberro (assessorament)

'Baby cages' o gàbies per a nadons

Reportatges

Les gàbies per a nadons

Deixar un infant en una gàbia penjada de la finestra perquè es ventili ens pot semblar, sota la mirada de la societat actual, una solució horrorosa. De fet, la revista Time va incloure les baby cages a la llista dels cinquanta pitjors invents de la història. A l’inici, però, es va considerar una solució revolucionària que millorava la salut dels petits.

Sílvia Manzanera

L'equip Derbi de 1964, durant el Gran Premi d'Espanya

Reportatges

Rabasa Derbi, història sobre rodes

Durant gairebé un segle, Martorelles va acollir una de les fàbriques de motocicletes més importants d’Europa. Models emblemàtics per a tota una generació, com la Derbi Variant i la Derbi Antorcha, es fabricaven en aquesta localitat vallesana. Productes fets a Catalunya i que triomfaven als grans circuits mundials.

Laura Ortiz Mateo

Paranimf de la Universitat de Barcelona

L'experiència

L'edifici històric de la Universitat de Barcelona

La seu central de la Universitat de Barcelona ens obre les portes dels seus espais més singulars per celebrar el 150è aniversari d’aquesta construcció emblemàtica de la ciutat.

Genís Casanovas (text) / Enrique Marco (fotografies)

Lluís Duran

Llibres

Lluís Duran: "Carrasco i Formiguera és el primer polític català que parla d'autodeterminació, el 1930"

Sobre la vida de Manuel Carrasco i Formiguera, dirigent d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) afusellat a Burgos el 1938, se n’han publicat diverses biografies, però, després de quasi una dècada d’investigació, Lluís Duran presenta la primera obra dedicada exclusivament a l’evolució del seu pensament: Manuel Carrasco i Formiguera. Pensament i acció (Viena Edicions).

Maria Coll (text) / Enrique Marco (fotografies)

Il·lustració del conte 'Lhortolà'

El conte històric

L'hortolà

Un relat de Marta Vives Masdeu, periodista que es va donar a conèixer amb Diguem-ne amor (Ara Llibres), dotze històries reals, imperfectes i belles que exploren totes les maneres d’estimar. 

Marta Vives Masdeu (text) / Pep Boatella (il·lustració)

  • sapiens web
    Escull la teva oferta i subscriu-t'hi avui mateix! 
  • iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto