Durant gairebé un segle, Martorelles va acollir una de les fàbriques de motocicletes més importants d’Europa. Models emblemàtics per a tota una generació, com la Derbi Variant i la Derbi Antorcha, es fabricaven en aquesta localitat vallesana.

Tot va començar el 1922 a Mollet del Vallès, quan Simeó Rabasa —el primer de la dreta— va obrir un taller de reparació i lloguer de bicicletes Fons Rabasa Derbi / Arxiu Municipal de Martorelles
Autor
Laura Ortiz Mateo
U n jove pilot de poc més de vint anys es concentra a la graella de sortida del circuit alemany de Sachsenring, a l’aleshores República Democràtica Alemanya. L’objectiu és fer una gran cursa sobre la seva bala vermella per no despenjar-se dels primers llocs de la classificació. Des de gairebé l’inici de la cursa, domina sobre l’asfalt i acaba creuant la línia de meta en primera posició. Aquesta va ser la primera v